Токіо втратило статус міста з найбільшим в світі вело гаражем. 19 серпня 2019 року в місті Утрехт, що в Нідерландах урочисто відкрився найбільший вело паркінг на планеті.

Завдяки 12656 паркувальних місць, в тому числі 480 місць для великих чи нетипових велосипедів (карго, тандеми), паркувальний майданчик, інтегрований в центральний залізничний вокзал Утрехта, легко побиває попередній рекорд, який належав гаражу велосипедної стоянки японської столиці з лише 9400 паркомісць. Це був не простий подвиг - будівництво зайняло майже 5 років, а кошторис перевищив 30 млн. євро. Проект був розділений на три етапи, які будувались та послідовно відкривались. Перший етап з 6000 паркувальних місць став доступний для велосипедистів у серпні 2017 року. Будівництво відбувалось без припинення функціонування вокзалу, що також солідно позначилось на часі будівництва.image.gif

Велосипедний гараж Токіо на станції Касаї працює з автоматизованими підйомниками, які надійно фіксують велосипед і опускають на 15 метрів під землею. Голландська установа не покладається на таку складну механічну систему, яка може бути схильною до несправностей. Велосипедист може просто заїхати в гараж Утрехта. Пішохідні ділянки позначені сірим кольором на підлозі, а велосипедні смуги - червоними. Велосипедистам з обмеженими можливостями дозволено паркуватись поруч з головною велосипедною доріжкою, тоді як інші зможуть скористатись ліфтом або пандусом на перший поверх або підвал, щоб припаркувати свої велосипеди. Перші 24 години паркування безкоштовне, а кожен додатковий 24-годинний період коштує лише 1,25 EUR. Щоб велосипедисти орієнтувались у триповерховому гаражі, є електричні світлові знаки, які вказують на вільні місця.

image.gif
Приміщення було також спроектовано з урахуванням безпеки кожного, запевняє Лідвієн ван Кессель з ProRail, залізничної компанії, яка виступала одним зі спонсорів проекту. «Уся парковка дуже добре освітлена і є камери відеоспостереження. Як жінка, я можу забирати тут свій велосипед о десятій вечора без жодних побоювань за себе», - наголосила вона. Однак попит на паркування велосипедів здається просто нескінченним. Влада та містобудівники вже розглядають інші варіанти, як розмістити постійно зростаючу велосипедну армію, оскільки майбутні прогнози показують, що місця в цьому найбільшому в світі паркінгу будуть переповнені в 2025 році чи навіть раніше, тому місто вже шукає нові рішення, адже 53% людей прибувають на залізничну станцію Утрехт на велосипеді.

Схожі статті

Париж планує запустити найбільший у світі прокат електро-велосипедів.
Eta: незвичайний і найшвидший велосипед в світі.
У Нідерландах створили велосипед з автоматичною стабілізацією рівноваги

Прокоментувати статтю