Фінальний вікенд з олімпійського кросс кантрі котрий пройшов у прохолодному французькому Ла Бресс видався напрочуд яскравим та інтригуючім.

Як і зазвичай, спочатку гінці переверіли свої сили у короткому шорт-треку - невеличке коло з двома крутими підйомами, декількома вологими ділянками та безліччю крутих поворотів.


У жінок групу відриву очолила потужна Аніка Лагванд, разом з нею у відрив вишли  Іоланда Нефф, Барбара Бенко, Емілі Баті та Олександра Келлер.
Коло за колом перевага датчанки зростала. Траса місцями була доволі вологою, зчіплення значно падало та спортсменки помітно "притримували коней",  для того, щоб стабільно доїхати до фінішу.



Піднявши темп на останньому колі, Аніка впевнено засвітила 8 секунд на фініші своїм суперницям.  Другою заїхала кремезна Барбара Бенко з Венгрії, подолавши у фінішному спринті претендентку на звання чемпіонки світу 2018 року - Іоланду Нефф.


Четверте та п'яте місця посіли спортсменки з Швейцарії Олександре Келлер та Катрін Стірнеман.


Змагання серед чоловіків проходили подібно до жіночого заїзду. Зі старту шалений темп, стрімки повороти да великі оберти на підйомах.

Лідерство, як і зазвичай, утримували Ніно Шуртер, Генрі Авінчіні, Ван дер Поел, Максім Марот та француз Ларст Форстер.


На передостанньому колі чемпіон світу з циклокросу та по сумісніству чемпіон Нідерландів Ван дер Поел почав впевнено віддалятися від групи відриву, останє коло він провів на самоті у шикарному відриві. Тріумфально фінішувавши на задньому колесі, він посів перше місце.


Інтрига змагання розгорнулась на останніх метрах. Багаторазовий чемпіон, всього чього тількі можна - Ніно Шуртер, послизнувся на фінішному повороті та впав, тим самим втративши можливість претендувати на подіум. Цим скористались переслідувачі Ларст Форстер та Авінчіні, четверте та п'яте місце посіли Флоріан Вогель та Дженс Шуерманс.

Настав відповідальний день. Неділя, вранці сиро та доволі прохолодно. 14 градусів, вболівальники стоять у куртках та штанях. Сонце, сховане за туманом та хмарами, не дуже прогрівало стартову зону. Спортсменки у "термухах" почали виходити на старт.


.

Фінальний етап цьогорічного сезону з кросскантрі залишився без нашої співвітчізніці Яни Біломоїної. Нажаль, через травму вона не змогла прийняти участь у змаганні.

Стрімкий старт і спортсменки ідуть на довжелезне "розгінне" коло.
Нефф, Лагванд, Батті, Фернанд-Прево та Келлер - головна группа відриву сформована, тепер відкиньте спинки крісел та насолоджуйтеся півторагодинним дійством, котре ви не зможете назвати нудним.


Складна фізично та технічно трасса, багато вертлявих підьомів з гравійним покриттям, котрі комбінуються з вологими траверсами. Тропи рясно всипані корінням котре дужє ускладнює рух, а зважаючи ще й на вологу глину - такі ділянки становляться росто непрохідними.
Цей треш переходить у даунхільну ділянку з великими дерев'яними колодами та дропами. І це ще не все - доповнюють всю складність швидкісні траверси з травою, по котрих йде вода.

Головними конкурентами у сьогодняшній битві є Аніка Лагванд та Іоланда Нефф. У загальному рейтингу їх відділяє 3 очки, тож боротьба між ними буде сьогодня до останнього.
Сформована група лідерів почала відриватись від основного пелотону.
Іоланда, Аніка, Пауліна та Емілі - серед цих тендітних жінок в наступну годину буде полихати полум'я інтриги, краси спорту та витривалості.


Підйом, спуск, знову підйом. Складна секція, котра змушує Аніку вставати та бігти з велосипедом. За нею їде канадка Батті, їде, не йде пішки, нормально себе почуваючи на хардтейлі без дропера, коли у датчанки підвіс, ще й з регульованим підседілом. Цікаво.
Іоланда, в свою чергу, бездоганно подолавши цю ділянку починає віддалятися від основної групи відриву. Перше коло вона проходить з відривом, більшим за 15 секунд.


Але суперниці не сплять - вони потроху за друге коло починають "з'їдати" відрив, який утворила тендітна спортсменка. Таким чином, фініш другого кола дівчини їхали всі разом, "на колесі".
Складні умови та даунхільні ділянки з величезним камінням вносять свої корективи.

Після чергового такого "кам'яного двору" Іоланда виїзджає з пустим заднім колесом.
  
Проїхавши декілька сотен метрів на ободі спортсменка підлітає до вдало розташованої технічної зони, неподалік кам'яного "жаху".
Я не знаю, скільки мені потрібно часу для елементарної заміни колеса, напевно 15-18 секунд, але знаю, що механік витратив на це точно вдвічі більше, чим нормально підставив Іоланду. С приводу цього в мене я свої здогади, про швидкість деяких механіків, але ладно, залишимо це їм самим.

Втративши лідерство та "відкатившись" на 4 сходинку, спортсменка розпочала своє переслідування.



Емелі Батті вийшла вперед та розпочала показувати майстерність, напрацьовану роками тренувань. Щільно за нею трималась француженка Паулин Прово та Аніка.
Жорсткі призмлення та вологе коріння, складні підйоми та, знов-таки, кам'яна секція не залишає шансів задньому колесу датчанки Лагванд.
Приблизо у тому місці, що і суперниця, Аніка Лагванд пробиває своє колесо.
Цікаво!
Канадка залишається на одинці з француженкою.
Дівчини, котрі ведуть боротьбу за кубок світу - одна ремонтує свій красень S-works, інша після ремонту наздогоняє.

Зворушливу картину можемо спостерігати на підйомі. Олімпійський чемпіон Жульєн Асалон, пересуваючись на електровелосипеді вгору, голосно мотивує свою дівчину Паулін Фернанд Прево на боротьбу та прискорення.

На відміну від механіків Кроссбайкс, "спеши" дуже швидко замінили колесо та повернули Лагванд у змагання.

Ситуація склалася таким чином, що к п'ятому колу жінки знов зібралися в едину групу.
Іоланда, наздогнавши суперниць, знову почала йти у відрив.

 


Кам'яна секція, швидкий поворот, і Іоланда залишається без тиску у передньому колесі!
Пороблено. Як так.
Знов поломка відбувається недалеко від технічної зони. На цей раз механік спрацював швидше, швейцарка втратила набагато меньше ніж в перший раз.
З "піною з рота" вона знав має наздоганяти групу відриву.
На останньому колі дійшло навіть до махання руками - коли Аніка хотіла об'їхати Батті, канадка обережно відмахнулась від атаки рукою, що спричинило бурні овації у мене та публіки.

На останньому колі Лагвант трошки втратила темп, напевно дався взнаки крутий переможний спринт на шорт-треку. Як раз в той момент, коли Іоланда наздогнала группу.
Залізна швейцарка знов почала домінувати, трішки "пободавшись" з Емілі вона не залишила жодних шансів конкуренткам. Вставши на ноги, вона завершила гінку на першій позиції, незабаром фінішувала Емелі Батті, показавши один із найліпших результатів за свою кар'єру.


Третє місце, з відставанням в півхвилини посіла Аніка Лагванд. За нею фінішувала француженка Паулін Прево. 
П'ятірку закрила Александра Келлер, котра провела все змагання наодинці.
Настільки інтригуючого етапу давно вже не було.

У чоловіків, у свою чергу, все склалося набагато спокійніше.
Старт був вже після обіду, трасса підсохла та не була настількі слизькою, як у жінок, стало тепліше та комфортніше. Чоловіків на старт вийшло значно більше ніж жінок.

Стартовий сигнал, і тількі хмара пилу відділяла глядачів від пелотону.


Незважаючи на доволі щільні траєкторії та велику кількість спортсменів, на першому колі не було зіткнень та подібних курьозів, як зазвичай.
Групу відриву очолив Ніно Шуртер, Ван дер Поел, Генрі Авінчіні, Максім Марот та Антон Купер.


Щільною групою спортсмени "проводили час" у мальовничьому французькому Ла Бресс. З курьозів - відпавша манетка блокування нової вілки та підвіски у Генрі Авінчіні.
Не знаю яким чином він її відломав, але факт у тому, що через непрацююче налаштування він не міг нормально боротися за позиції в пелотоні.

Спіткала невдача ще одного знаного спрортсмена з Чехії. Ярослав Кульхаві пробив колесо на своєму підвісі, нажаль він в цьому сезоні зовсім не "світився" на подіумі, через це, напевно, даний інцидент його не дуже засмутив.

К четвертому колу в боротьбу за першу позицію вступив недавній триумфатор кубку світу - Керхбаумер. Він доволі близько підібрався до Ніно, і реально починав пресувати його, але підступний ланцюг вирішив злетіти з нових шиманівських зірок.
Втративши з 10 секунд він знову наздогнав лідера, але рівно на цьому ж місці через коло, ланцюг злетів знову. Пороблено?

Ніно впернено вкручував на фініш, його наздоганяв Ван дер Поел разом з Кершбаумером.

Тепер прийшла черга голандця та його карми. На складному контркуті в юного спортмена зриває передню покришку і він дивом не падає у гравій. Зрозуміло, втрачаючі всі надії на боротьбу за подіум, розлючений, він шукає технічну підтримку.



Тріумфальним переможним спринтом Шуртер завершив цогорічний змагальний сезон, заздалегідь утримуючи корону кубку. Ця перемога стала для нього тридцятою серед єтапів кубку світу. Неймовірна людина, котра заслуговує на таку перемогу.

Другим став Італієць Герхард Керхбаумер, котрий стовідсотково дуже розлючений на шиманівськіх інженерів, хоча, я вважаю, не складно встановити рамку заспокоювача, котра коштує відносно копійки та не важить нічого.
Бронзу оформив француз Максім Марот. Четвертим добрався Ван дер Поел, котрий напевно також був засмучений та злий на покришки. П'ятірку закрив француз Віктор Корецький, котрий просто стабільно їхав, та показав гідний результат.

Фінальний етап був цікавим та складним завершенням дуже яскравого сезону з гонок олімпійського крос-кантрі. Сподіваюсь в наступному році побачити всіх спортсменів відпочившими та готовими до нових звершень.


До нових зустрічей на Велокиєві ;)

Схожі статті

SCHWALBE RACING RAY, RACING RALPH
Фабіан Канчеллара припинив свою участь на Tour de France 2012
Новий єдиний амортизатор TFTuned

Прокоментувати статтю