Диявол у сукні: жінка яка брала участь у Girod’Italia

Сьогодні стартує 99 щорічна велогонка Girod’Italia, одна з трьох основних велогонок світу (TourdeFrance, Girod'Italiaта Vuelta a Espana). Жінкам не дозволяється брати участь у цих змаганнях, які за всіма стандартами велоспорту є найтяжчими випробуваннями сили та витривалості. За всю історію гонки було єдине виключення з правил – ії ім’я Альфонсіна Страда – яку назвали «диявол у сукні» - жінка яка змагалася у Girod’Italia.

АльфонсінаСтрада народилася на півночі Італії в 1891, під час велосипедної лихоманки, коли жінки по всьому світу використовували «машини свободи» як інструмент та символ боротьби за свої свободи. Альфонсіна була жінкою свого часу. Ії батько придбав перший велосипед для 10-ти річної доньки обмінявши його на курчат. У 13-ти річному віці вона вже вигравала змагання серед дівчат та хлопців.

Батьки були у шоці, коли виявилося що велосипед став не просто модою для Альфонсіни, а вибором ії майбутньої кар’єри. Непримітна дівчина невеликого зросту, змінювала враження оточуючих сідаючи на свій велосипед. Пліткували що ті, кого вона пережене будуть хреститися та молитися за її втрачену душу. В газетах Альфонсіну почали називати «дияволом у сукні».

Також вона візьме участь у таких змаганнях як theTourofLombardy та GrandPrixofSt. Petersburg, й поб’є рекорд швидкості серед жінок, який вона триматиме впродовж 33 років. Все це вона робила на одношвидкісному велосипеді який важив 20 кілограмів! (Привіт карбонові рами, легкі алюмінієві компоненти).

На щастя Альфонсіна вийшла заміж за чоловіка, який підтримував прагнення своєї дружини – на весілля був подарований новий велосипед. Це був той самий велосипед, на якому вона візьме участь у гонці Girod’Italia. Досі невідомо яким чином вона потрапила на змагання – можливо організатори використали це для підігріву інтересу до гонки, бо в 1924 році не вистачало відомих гонщиків у гонці. Дівчина брала участь у гонці під ім’ям АльфонсінСтрада.

Альфонсіна Страда

Диявол у сукні.

Маршрут був дуже важкий, 8 з 12 етапів пролягав через гори. На етапах гонщиків очікували спека, пил, проливні дощі. На першому етапі Альфонсіна фінішувала зі сльозами на очах та була підхоплена натовпом прихильників.

Вона фінішувала на 74 місці з 90 в перший день, та продовжила змагання, фінішувавши на 50 місці з 65 на етапі між містом Генуя та Флоренцією.

Поблизу Неаполя погода погіршилася. Проливний дощ зробив трасу слизькою від бруду та небезпечною. Альфонсіна була серед багатьох, хто впав у той день. Під час падіння зламався руль, але незважаючи на це, вона продовжила змагання й не встигла фінішувати у зазначений час. Альфонсіна була офіційно дискваліфікована.

Але організатори дали глядачам та журналістам того чого вони хотіли, дозволивши дівчині продовжити гонку без можливості зайняти призові місця. Альфонсіна завершила 3,613 кілометровий маршрут та прибула до Мілану, де ії очікували вболівальники зібрана ними нагорода у 50 000 лір.

Незважаючи на те що вона змогла обігнати багатьох чоловіків у гонці, з того часу ні Альфонсіні ні будь-якій іншій жінці не дозволяли брати участь у цих змаганнях.

Хоча зараз існує жіноча Girod’ItaliaInternazionaleFemminile або GiroRosa, яка проводиться вже 27 років поспіль у перші 10 днів липня.

Альфонсіна Страда

Схожі статті

Механічний допінг та перевірки UCI
Giro d’Italia 2012
Веловесілля.

Прокоментувати статтю