Багато велосипедистів люблять долати підйоми. Це і виклик собі, і прокачка фізичної форми, і приголомшливі краєвиди.
Вашій увазі перелік апхілів, які неабияк приваблюють нашого брата.

Мон Венту, Франція

Вибір на цей перевал впав не просто так, а завдяки йго причетності до маршрутів Тур де Франс та приголомшливому рівню складності. Прозваний «Звіром Провансу», Мон-Венту нависає над регіоном Ваклюз на відстані 1912 метрів. Інша його назва - «Лиса гора» стосується вапнякових схилів без дерев та рослинності, які цілий день піддають вас невблаганному сонцю та спеці. Цей підйом вимагає серйозної фізично підготовки - саме тут Томмі Сімпсон, один з найкращих велосипедистів Великобританії, в 1967 році завалився і загинув, а Едді Меркксу потрібна була киснева маска після перемоги на етапі в 1970-му Tour de France.

Висота: 1912 м.
Набір висоти: 1639 м.
Середній градієнт: 7,6%
Довжина підйому: 21,4 км

Монте-Зонколан, Італія

Якщо ви шукаєте повільний і пологий апхільчик - не їдьте сюди. Це один із найскладніших підйомів у професійних перегонах. Організатори Giro d'Italia шість разів включали його в маршрут гонки. Градієнт останніх восьми кілометрів в середньому становлять 15%, а найвищий досягає позначки в 22%. Якщо це не переконає вас у дикості підйому, можливо, опис Гілберто Сімоні, який його завоював двічі, допоможе в цьому: "Найлегша частина Zoncolan - це важче, ніж найскладніша на Тур."

Висота: 1750 м.
Набір висоти: 1210 м.
Середній градієнт: 11,5%
Довжина підйому: 10,5 км

Піко де Велета, Іспанія

Розташована в хребті Сьєрра-Невада в Андалусії, гора є третьою найвищою вершиною Іспанії, а також найвищою брукованою дорогою в Європі. Набір висоти, яку потрібно подолати під час підйому, становить 2700 метрів. Якщо вам вдасться ігнорувати весь біль, час від часу сніг, відчуття печіння в легенях і нестачу кисню, ви будете винагороджені дивовижними враженнями та видами.

Висота: 3395 м
Набір висоти: 2700 м
Середній градієнт: 6,5%
Довжина підйому: 43 (!) Км

Col du Galibier, Франція

Коль дю Галіб'є, коли його включено в машрут Тур де Франс, дарує гонщикам неймовірні краєвиди (якби вони звертали на них увагу). На відміну від більшості перевалів, цей не починається в лісистій місцевості, яка повільно стає все меншою, а кидає вас на каміння та пекуче сонце одразу. Коли ви досягнете позначки на висоті 2000 м, здається, що вершина перевалу вже прямісінько перед вашим носом, але насправді там ще 7,5 км, які треба все ще пропедалити.

Висота: 2645 м
Набір висоти: 1220 м
Середній градієнт: 7%
Довжина підйому: 17,5 км

Col du Tourmalet, Франція

Без перебільшення, ми могли б присвоїти Коль дю Турмале міфічний статус, оскільки він дебютував у 1910 Тур де Франс і з того часу більше не фігурував в маршруті гонки. Одразу після першого включення в Тур, його прозвали «Коло смерті», і ми не можемо не перейнятись співчуттям до бідних велосипедистів, які педалили там на тогочасних велосипедах. Цікавий факт, який варто тут згадати - гонщик Октав Лапізе кричав на деяких організаторів гонок, яких він зустрічав, піднімаючись на Турмалет: "Ви вбивці! Так, вбивці!"

Висота: 2115 м
Набір висоти: 1404 м
Середній градієнт: 7,4%
Довжина підйому: 19 км

Ла Калобра, Іспанія

Розташоване на райському острові Майорка, Ла Калобра - це насправді рибальське селище біля основи гірського хребта Трамунтана, але таку ж назву має й підйом на висоту 682 м. В перекладі це означає «Змій», що надзвичайно добре характеризує перевал, враховуючи його 26 витків та спіральний міст. М'який клімат Майорки є ідеальним місцем як для професійних зимових тренувань. Краєвиди там також вражають.

Висота: 982 м
Набір висоти: 682 м
Середній градієнт: 7,1%
Довжина підйому: 9,4 км

Пассо-Гавія, Італія

Щоб найкраще описати найвищий гірський перевал в італійських Альпах, давайте згадаємо день з Джиро д'Італія 1988 року, коли під час гонки вирувала снігова буря. Просто ВИЖИТИ було єдиною метою більшості гонщиків. Цей доленосний день пізніше був описаний як "день, коли сильні чоловіки плакали". Це все, що потрібно знати про Пассо-Гавія.

Висота: 2621 м
Набір висоти: 1363 м
Середній градієнт: 7,9%
Довжина підйому: 17,3 км

Схожі статті

Ірина Попова - чемпіонка Європи в елімінаторі!
Щоденники Яни Беломоіної
Найкращі в світі міста для велосипедистів.

Прокоментувати статтю