Лагідна пішоходизація

Рада Парижу підписала заборону руху моторизованого транспорту вздовж набережної Сени після палких суперечок. Мер Анна Ідальго з радістю назвала це рішення історичним , яке означає "кінець моторизованого руху та відвоювання Сени назад". План, який буде оприлюднено як офіціальний указ через кілька тижнів, назавжди закриє трафік для ділянки набережної 3,3 км від тунелю у садів Тюїльрі, що поряд з Лувром, до туннелю Генріха IV, що поряд з Бастилією.

Тунель Тюїльрі.

Перед тим, як цю ділянку в цьому році закрили для проведення щорічного заходу "Пляж Парижу", пропускна спроможність її складала 43000 автомобілів на добу. Тепер дорогу змінять парки, сади, ресторани та кафе. Мер наполягає, що закриття безповоротне, хоча воно ще потребує согласування з поліцейським виконавчим органом, який має вирішальне слово в питаннях дорожнього руху в місті.

Префект паризької поліції Мішель Кадо запевнив раду, що його роботою було впевнитись в тім, щоб заборона не завадила вільному руху в місті. Він оголосив, що вже зібрано робочу групу на наступний тиждень, яка буде кожні 2 місяці спостерігати, як змінюється трафік в близькорозташованих районах, а також вивчати рівень шуму та як змінюється рівень забруднення атмосфери. Перший звіт обіцяють через 6 місяців, а потім через рік. Також Кадо попередив, що якщо зміна звичного укладу призведе до хаосу в місті, закриття моторизованого руху доведеться відмінити.

Представник мерії відповів на це, що немає жодної причини відмінити закриття дороги. Лівий берег вздовж Сени від музею д'Орсе та моста де ль'Альма вже закрито з січня 2013 року.

Ось, як виглядає набережна зараз.

"Звісно, що в нас немає кришталевої кулі, але ми думаємо, що нехай в близькому майбутньому це й ускладнить рух містом, в довгостроковій перспективі люди змінять своє ставлення до цього, змінять звички і пересядуть на інші види транспортних засобів.

Мер переконана, що ми побачимо той же результат з трафіком і зниження рівня забруднення атмосфери, що й у випадку з закриттям шосе на лівому березі, тому префекту поліції немає чого хвилюватися. Гіпотетично, відкриття руху знов могло би бути можливим, але для цього префекту доведеться провести серйозний діалог з мером міста", — сказала представник паризької мерії.

А ось, як вона може виглядати в уявленні ландшафтного дизайнера.

Закриття правого берега було одноголосно підтримано в понеділок всіми партіями паризької ради лівого толку, включаючи партію Зелених. З правого боку, члени партії "Республіканці" голосували проти. Водії протестують проти закриття обох доріг, звинувачуючи про-соціалістську адмніністрацію міста у проведенні вендетти проти автомобілістів.

Ось вам і практика. На думку спадають плани звільнити місто Лейпциг від автомобільного руху взагалі. Як ви відноситесь до пішоходизації міста Києва?

Обговорення теми на нашому велофорумі

Джерело

Схожі статті

Мадридський подарунок містові на свята: бан автомобільного руху.
Греки масово пересідають на велосипеди
Велодень 2008 - 18 мая

Прокоментувати статтю