Міський центр звільнять від руху автомобілів на цілих 9 днів.

Велосипедисти дивляться у напрямку вулиці Алкала, яку зробили пішохідною в рамках Тижня Європейської Мобільності.

Влада Мадриду зробить унікальний подарунок на свята. В місті закриється рух в центральних районах для більшості автомобілів і центр перетвориться на повністю пішохідну зону.

Починаючи з минулої п'ятниці з 5 годин вечора, на наступні 9 днів транспортні засоби, які належать нерезидентам міста, не зможуть проїхати по історичному району Мадриду і по Гран Віа — великому багатосмуговому авеню, яке є основною транспортною артерією столиці Іспанії.

Автобуси, таксі та персональні авто резидентів міста зможуть користуватись закритими шляхами, але з обмеженням швидкості до 30 км/год. Для всіх інших повна заборона руху стане найзухвалішою акцією, спрямованою проти автомобілів, яку коли-небудь проводили в Європі.

Обмеження, які знімаються у неділю в 10 вечора, обрані в такий проміжок часу не випадково. Через різдвяні свята починається активний сезон шопінгу, а ще в цей період пройдуть два інших національних свята — День Конституції у вівторок, та День Непорочного Зачаття у четвер. По вулицях ходять великі натовпи людей і оскільки трафік на основних шляхах перетворюється на повільний лабіринт, заборона руху зробить весь центр приємнішим.

Взимку в Мадриді особливо серйозно відчувається загазованість повітря. Через ефект інверсії над плато, на якому розташовано місто, збирається шкідлива сіра хмара смогу, яку місцеві жителі називають "берет". Бан руху автомобілів не тільки зробить прогулянку центром міста приємнішою, але й дозволить мадридцям дихати вільно протягом хоча б одного тижня.

Міщани та гості міста зможуть діставатись центру на метро. Але тимчасовий бан перед різдвяними святами робиться не просто так — це частина великого плану автомобільного редукціонізму. Влітку наступного року планується зменшити кількість смуг на Гран Віа і розширити тротуари для пішоходів, що зменшить рівень шуму від моторів.

Тим часом, будуть зведені нові паркінги коло закритої зони, де водії зможуть залишити свої автівки, щоб пересісти на громадський транспорт, якщо їм потрібно дістатись щільного і заплутаного центру в самому серці Мадриду.

Також планується ввести в експлуатацію близько 2000 електричних автобусів до 2020 року, щоб розвантажити місто від певної маси водіїв. І на останок, існують проекти по повній відмові від трафіку в центрі Мадриду, але вони ще потребують серйозних доопрацювань перед публікаціями. Все це робиться з урахуванням досвіду акцій по забороні руху, які проводились в минулому для уникнення надмірної загазованості через смог. Повільно, але впевнено суспільство звикає до того, що водіння в центрі міста — хибна річ. Поступово люди побачать, яким приємним стане район без автомобілів, коли попадуть туди.

В Мадриді вже проводились успішні заборони руху автомобілів, наприклад, у вересні 2015 року в рамках Тижня Європейської Мобільності центр був закритий на два дні. Такі акції не без суперечок, звісно, але повільно змушувати громадян звикати до використання інших засобів транспорту корисно. Мадрид не тільки рухається в напрямку зеленого майбутнього, він неухильно будує уявлення в тому, що майбутнє — це саме те, що люди хочуть в сучасних містах.

Source.

Схожі статті

Робота магазину на свята
Розклад роботи магазина ВелоКиїв та інтернет-магазина Velosiped.com на новорічні свята
До ободів Stans Notubes обідна стрічка у подарунок!

Прокоментувати статтю