Після місяців розмов, шпигунських фото та різноманітних спекуляцій, SRAM офіційно анонсувала дві нові  1х12 трансмісії ХХ1 та Х01. Обидві групи компонентів базуються навколо масивної 10-50 касети. Нова система Eagle розроблювалась з метою довершити 11-ти швидкісні системи, але інженери пішли далі та змогли втиснути додаткову зірку на 50 зубів без значного збільшення ваги. Таким чином вдалося збільшити діапазон швидкостей на 500% на відміну від систем 2х10.

новий SRAM

Компанія SRAM настільки впевнена в 1х системах, що розпустила підрозділ який займався розробкою передніх перемикачів. Сьогодні дуже важко знайти передній перемикач на топових моделях велосипедів багатьох фірм.

Нова система Eagle спроектована для більшого діапазону швидкостей й SRAM заохочує райдерів вибирати ту зірку яка їм підходить. Наприклад якщо ви задоволені співвідношенням зірок на системі 1х11 на 32 зуба та 10-42 касетою під час підйому, то майже не відчуєте різниці, але під час швидкісного спуску система від SRAM покаже себе більш впевнено.

Цього липня в продаж надійдуть дві різні системи Eagle – ХХ1 та Х01. ХХ1 позиціонується як флагман в групі обладнання для крос кантрі, а Х01 націлена на більш агресивних райдерів, які надають перевагу більш технічним трасам, наприклад гонкам у дисципліні ендуро.

Ланцюг PC-1290 Eagle

Більшість з нас не надають увагу ланцюгу до того часу коли він починає шуміти або виходить з ладу. Новий ланцюг PC-1290 вартий більш детального розгляду. Це вражаючий витвір інженерного мистецтва який потребує цілком нового процесу виробництва.

В середині кожної ланки усунуто усі гострі кути щоб зробити роботу ланцюга тихішою та більш довгою. Як стверджують у компанії SRAM, новий ланцюг є найтихішим, найміцнішим та більш зносостійким у світі.

Сам по собі ланцюг має меншу ширину ніж 11 швидкісні моделі, за рахунок того що піни зовсім не виступають по боках ланцюга, що дозволило інженерам втиснути додаткову зірку без необхідності переробляти всю систему.

Касета

Кількість зубів перших одинадцяти зірок касети Eagle така ж сама як у 11-ти швидкісних 10-42 касет (10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-42). Зірка з 10 зубами знаходиться на тому самому місці, але відстань від зірками зменшилася та остання зірка на 50 зубів розміщена трохи ближче (на 2 мм) до спиць ніж зірка з 42 зубами в 11-ти швидкісних касетах. Незважаючи на додаткову зірку, нова касета працює зі стандартними XD системами.

Вага нової касети 355 грам (на 87 грам більше ніж 11-ти швидкісна ХХ1). Касета виготовлена за технологією X-Dome, де дев’ять зірок виготовлені з одного шматка сталевої заготовки. Останні дві з трьох зірок також зі сталі, а зірка на 50 зубів виготовлена з алюмінію. Що стосується цифр, то нова касета забезпечує 500% діапазон швидкостей, проти 420% касет на 10-42. Обидві групи мають однакову конструкцію касет, окрім того що ХХ1 має золотистий колір оформлення.

sram XX1

Перемикач

Перемикач Eagle має новий ролик з 14 зубами для того щоб працювати з касетою 10-50, це на два зуби більше ніж у 11-швидкісного попередника. Відстань до землі та спиць залишилася такою ж самою. Також оновлено механізм ROLLER BEARING CLUTCH до версії 3.0, що дозволяє отримати більш спокійне переміщення перемикача вперед під час їзди, але досі не можливо налаштувати цю опцію ззовні через патент Shimano.

Копка замикання лапки перенесена з передньої частини щоб уникнути ударів. Також лапка тепер виготовлена з карбону, а пружина з титану та важить на 12 грамів менше ніж Х01.

sram Eagle

Передня зірка

Зуби нової передньої зірки Eagle на вигляд дуже відрізняються від попередніх систем від SRAM. Профіль зубів більш глибокий та схожий на гачки, що покращить утримання ланцюга та зменшить кількість шуму.

Як стверджує сама компанія, новий дизайн зірки буде більш витривалим, у чотири рази витривалішим ніж попередні розробки – це означає що спортсмени зможуть використовувати одну зірку декілька сезонів.

XX1 та X01 шатуни Eagle

Карбонові ХХ1 та Х01 шатуни підходять для використання у крос кантрі та трейлах, але Х01 сконструйовані так щоб витримувати катання у стилі all-mountain та ендуро. ХХ1 повністю порожні, а Х01 мають серцевину з піни та протестовані за стандартами SRAM.

шатуны sram XX1

Схожі статті

Ingrid 1x11
Касета e*thirteen's TRS Race 9-46Т
Shimano: оновлення комплектуючих MTB

Прокоментувати статтю