На початку цього року можновладці італійського міста Барі, розташованого на узбережжі Адріатичного моря, повідомили, що планують до кінця 2019 року подвоїти кількість велосипедистів на міських дорогах. Для цього мерія навіть збирається матеріально стимулювати мешканців, які в якості транспортного засобу для поїздок на роботу або навчання оберуть не автівку чи автобус, а велосипед.
 
"Якщо ви будете крутити педалі, то заробите не тільки здоров'я!" - заявив городянам мер Барі Антоніо Декар, підписуючи відповідну резолюцію, прийняту міською радою.
 
Так, в місті стартує тестовий 4-місячний період цієї незвичайної програми. На велосипеди містян, які погодилися взяти участь в програмі, будуть встановлені спеціальні лічильники і в кінці кожного місяця велосипедистам буде нараховуватися грошова винагорода з розрахунку 20 євроцентів за кожен кілометр протягом будніх днів. Оплачуватися будуть і покатеньки в вихідні дні - по 4 євроцента за кілометр.
 
Втім, не варто думати, що італійці зможуть збагатитися, цілий день катаючись на велосипеді вулицями міста і його околицях і намотуючи таким чином кілометри. Сума грошової винагороди велосипедистам не може перевищувати 25 євро в місяць. На грошовий бонус можуть також розраховувати і власники велосипедів з електроприводом. Але розмір їх винагороди буде вдвічі менше, ніж у прихильників традиційних велосипедів.
 
А ще кожен місяць підбиватимуться підсумки акції, за якими десять городян, що накатали найбільше кілометрів, будуть отримувати додатковий бонус у розмірі 50 євро. Крім того, мешканці міста, які вирішили пересісти на велосипед, зможуть отримати субсидію на його покупку: 150 євро за новий велосипед, 250 євро за електричний велосипед і 100 євро за старий велосипед.
 
Мета подібного експерименту не тільки знизити навантаження на дороги, а й подбати про захист навколишнього середовища. В результаті експерименту планується збільшити кількість велосипедистів вдвічі. На реалізацію проекту в бюджет комуни міста Барі Міністерством навколишнього середовища Італії виділено 545 тисяч євро. Також в мерії Барі обіцяють розширити велосипедну інфраструктуру в центрі міста, який поки більше пристосований для автомобілів, ніж для велосипедистів.
 
Цікаво, що Барі є побратим українського міста Бар, розташованого у Вінницькій області. Цікаво, чи ризикне влада міста Бар перейняти досвід своїх італійських колег у справі популяризації велоспорту?

Схожі статті

Велосипед визнано самим швидким видом транспорту в Мілані.
Минулого року голландці накупили велосипедів на 1,2 мільярда євро
Париж планує запустити найбільший у світі прокат електро-велосипедів.

Прокоментувати статтю