Катати на байку який не підходить тобі за розміром не дуже весело. По-перше, це не комфортно, а по-друге ви ризикуєте травмуватись під час знаходження у стислій позі або навпаки надто розтягнутій. Але знаючи, який розмір велосипеда вам необхідний, ви зможете уникнути багатьох негараздів. Ось декілька порад, які допоможуть вам вирішити, яку раму обрати: традиційну, напівкомпакт або компакт - що допоможе вам обрати оптимальний розмір.

Мати правильну посадку означає не лише мати правильний розмір рами. Це також означає, що ваша посадка на байку відповідна в усіх основних місцях контакту: сідлі, рулі та педалях.

Як налаштувати посадку на шосейному велосипеді описано в кремій статті: правильне налаштування.

Звісно, всі ми не однакові, тому скористайтеся наведеними нижче відомостями щоб мати відправну точку до теми. Після того, як ви зафіксуєте позицію за допомогою цих порад, ви зможете зробити мінімальні коригування на основі того, як відчуває себе краще.

Ви можете отримати консультацію з приводу посадки безпосередньо у працівника веломагазину, однак ми рекомендуємо спершу отримати розуміння нюансів, які впливають на те, яким чином велосипед підходить, щоб забезпечити вам правильний розмір. Також ми рекомендуємо виконувати хоча б невеликий тестовий проїзд на байку який ви вирішили придбати, щоб перевірити як він себе поводить та як ви його відчуваєте.

Керівні принципи розмірів у виробників

Найпростіший шлях визначення того, який розмір велосипеда слід обрати - скористатись принципами, які надає виробник, який корелює різноманітття діапазону зростів у різних розмірах рам велосипедів.

Однак, не існує єдиного стандарту зростів між різними велосипедними виробниками і кожен виробник має свій підхід до конструкції велосипед, тому корисно мати розуміння геометрії велосипеда та того, що впливає на гарантування того, що ви обираєте розмір що вам припасує найліпше.

Анатомія велосипедної рами

Зазвичай, виробники велосипедів вказують виміри для кожного елемента геометрії велосипеда, тому перший крок - знання того, що означає кожне з вимірювань.

Картинка знизу допоможе вам ідентифікувати назви труб які використовуються в конструкції шосейника. Effective top tube - верхня труба, позначена на картинці використовує нахил для шосейників з напівкомпактною та компактною геометрією.

З досвідом ви легко зможете знаходити коректний розмір байку з огляду на пропорції

 

Картинка показує різноманітні труби з яких складається шосейний байк 

Виробники виготовляють рами в різних розмірах щоб забезпечити можливість підходити райдерам з різною антропометрією. Обрати правильний розмір важливо, але цей крок лише частина шляху. Чітке припасування починається коли ви обираєте довжину виноса та ширину керма.

Геометрія рам: традиційна, напівкомпакт, компакт

Є три типи геометрій розмірностей рам які слід розглянути коли ви купуєте перший байк: традиційна, напівкомпактна, компактна.

Традиційна велосипедна рама

Традиційна рама характеризується своєю верхньох трубою (top tube), яка виконується таким чином, що у зібраному вигляді велосипеда, вона повністю паралельна землі. Така геометрія зменшує простір від пахової зони до верхньої труби (збільшує, так званий, показник standover), проте припасування за довжиною може бути більш критичним. 

This Fondriest road bike has a traditional geometry frame with a top tube parallel to the floor
Шосейник Fondriest має традиційну геометрію рами з верхньою трубою, що паралельна підлозі

Компактна велосипедна рама

Компактні рами виглядають більш радикально за рами з традиційними верхніми трубами, тому слід очікувати побачити 2-3 додаткових дюйми підсідельного штиря, що виглядають з рами у порівнянні з "горизонтальними" байками.

Контактні точки мають бути точно такими самими, тому слід усвідомлювати під час покупки - компакт повинен відчуватись абсолютно так само як і ваш "обраний" потенційний байк, посадка на якому може бути визначена як найкраща.

Компактна геометрія рам характеризується схиленою верхньох трубою від рульового стакану до підсідельної труби, коротша колісна база та коротший задній трикутник рами. В результаті можна отримати більший кліренс "стендоверу" (standover) за традиційну геометрію, а також можливо більш жорстку конструкцію, проте більш чуйну їзду. 

This Ribble road bike features a compact frame with a sloping top tube
Шосейник Ribble має компактну геометрію зі схиленою верхньою трубою

Напівкомпактні велосипедні рами

Напівкомпактна геометрія схожа на компакт, з однією різницею в тому, що кут схилу верхньої труби не такий значиний, тому кліренс стендовера дещо менший, а довжина верхньої труби трохи довша. 

A very narrow sloping top tube indicates that this Cannondale road bike has semi-compact geometry
Дуже тонка схилена верхня труба говорить про те, що шосейник Cannondale має напівкомпактну геометрію

Важливі довжини

Найбільш важливим обміркуванням яке слід зробити щоб обрати раму - визначитись з довжиною верхньої труби (ETT): яка визначається як відстань від рульового стакану до підсідельного штиря для байків зі схиленою трубою, або просто довжина самої труби для велосипедів з традиційною геометрією.

Якщо ви оберете байк з надто довгою верхньою трубою, ви надто розтягнетесь на велосипеді, що завадить вам нормально досягати до руля та керувати, а також змусить застосовувати пласкішу посадку схожу на гоночну, а це може бути досить незручним на дальніх довготривалих поїздках.

Якщо ви розглядаєте для себе більш комфортне положення - варто обирати раму з коротшою верхньою трубою. Для кращого розуміння, який розмір краще обрати, можете скористатись розмірною сіткою знизу. 

Зріст вершника, см Розмір рами
Верхня труба (ETT), см Розмір велосипеда
148-152 47-48 XXS
152-160 49-50 XS
160-168 51-53 S
168-175 54-55 M
175-183 56-58 L
183-191 58-60 XL
191-198 61-63 XXL
Дана таблиця покликана стати відправною точкою для пошуку найбільш пасуючого розміру рами

Налаштування посадки

Після того як ви вирішитесь з розміром рами, ви можете приступати до "тонкого" підлаштування посадки.

Наступним критичним налаштуванням яке необхідно зробити - встановлення висоти керма та сідла.

Про правильну установку сідла ви можете прочитати в окремій темі: як правильно встановити сідло.

Ви також можливо захочете підлаштувати або і замінити винос, який також може впливати на показник досягання (reach) - буквально, - як далеко вперед ви можете сягнути до руля - а відповідно можливості керування та продуктивності велосипеда під вами.

Подальші налаштування можуть включати встановлення позиції сідла вперед/назад, його нахил, кут нахилу руля, а також відстань до гальмівних ручок/дуалів.

Більшість зі змін можна зробити просто в магазині, однак справжній "байк-фіт" вартує на вагу золота. В частині процедури "bike fit", експерти надають вам можливість покрутити педалі в зафіксованому тренажері, щоб перевірити вашу посадку і пересвідчитись, що вам все підходить ідеально.

Джерело

Схожі статті

Нова колекція: велошоломи ONRIDE
ВЕЛОСИПЕД: КРОСОВИЙ чи ГРЕВЕЛ - В ЧОМУ РІЗНИЦЯ І ДЕ ПЕРЕВАГА?
Паралізована людина намагається подолати 1 000 000 миль на велосипеді.

Прокоментувати статтю