Який велосипед обрати: кросовий чи гравійний? В чому різниця і де перевага?

Всі статті, де з’являється слово гревел привертають до себе увагу широке коло велолюбителів. І увага прикута як від фанів шосейно-спортивної дисципліни, так і від мтб. Сьогодні ми поставимо в паритет до гревела кросовий варіант байку або, як його ще називають – гібрид. Відмітимо, що сьогоднішня шалена динаміка роботи маркетологів дозволяє вибрати варіацію байка на будь-який смак та відповідно до будь-яких вимог. Та, мабуть, будь-якого призначення. Від чого термінологія велосипедів неуклінно розширюється. То ж трошки розберемось…

гравійний велосипед Trek Checkpoint купити в інтернет магазині кросовий гібрид Trek велосипед

На фото гравійний велосипед TREK-2020 Checpoint та TREK-2019 FX 3

 

Почнемо огляд кросового велосипеду.

Такий велосипед поєднує в собі атрибутику як шосейного, так і гірського велосипеду. Від останнього гібрид увібрав більш міцніші, ширші, важчі колеса на які можна встановити гуму для доріг змішаного покриття. Вилка в такого байка має невелику амортизацію (в межах 50-80 мм). Присутня можливість встановлення крил та багажника. Руль прямий, але не такий широкий як в гірського велосипеда. Зазвичай такі велосипеди мають обідні гальма, проте останні сучасні моделі вже йдуть на дискових. Компоненти трансмісії превальовано мтб-групи. Сама геометрія рами передбачає високу посадку через помірну довжину верхньої труби (ЕТТ), більш довгі пера, від чого заднє колесо розташовано на більшій відстані зменшуючи жорсткість рами. Що залишилось в такому байку від шосейного, так це відносно вузька та гладка за протектором гума. Також слід відмітити, що розмір великої зірки системи на шосейний лад +/- 48Т.

Можна зробити висновки, що в цілому, це саме гірський велосипед із аспектами шосейного (ніж навпаки). Щодо використання гібриду, його основний поклик це зручність та повсякденність. Такий собі байк на кожний день. Велосипед даної групи комфортно використовувати для їзди в місті у справах, на роботу, для прогулянок.

Із переваг, які ви отримуєте: менший супротив коченню через помірну гуму (не таку широку, як в гірського велосипеда), комфорт при частих зупинках в місті (саме прямий руль в порівнянні з шосейним), можливість встановлення крил та багажника при використанні велосипеда в повсякденних справах, можливість їзди за містом по пересічній місцевості.

Із недоліків… Їх не має, якщо Ви вибрали велосипед під свою потребу. Якщо порівнювати гібрид із гірським чи шосейним велосипедом, то звісно це не те, і не інше. Окремо слід відзначити, що гібрид не є спортивним інвентарем, його призначення це уніфікованість до міських умов використання. Однак це не означає, що на ньому не можна тренуватись.

 

 

гравійний велосипед, гревел Kellys купити

На фото велосипед Kellys Soot

Гревел (гравійник).

Як вже вище було сказано, сьогодні робота виробників велосипедів настільки гнучка, що з кожним роком з’являється все більше велосипедів, яких можна групувати за категоріями (призначенням, використанням, тощо). Якщо гібрид розробляли на базі гірського велосипеда, то гревел навпаки, на базі шосейного. Створення гревелу мало на меті уніфікацію швидкого байку з можливістю їздити швидко не тільки асфальтом, але і на пересічній місцевості. Тим більше виробники тепер випускають велику кількість варіантів сумок для байкпакінгу .

Розглядаючи даний клас велосипеда, поруч з ним розмістились циклокрос і турінг.

Турінг за своїм основним призначенням направлений на подорожі, тому має велику вагу (за рахунок стальної або титанової рами) та наявність всіх необхідних отворів для кріплення на рамі.

Циклокрос – це спортивно заточений болід на жорсткій спортивній рамі з можливістю встановлення гуми широкого профілю.

Що увібрав в себе гревел від шосейного класу: збільшився слопінг верхньої труби, збільшилась довжина заднього трикутника, збільшився кут рульової труби, наявність дискових гальм, можливість встановлення широкої гуми, трансмісія мтб-класу.

Для чого все це? Уявіть собі довгий шлях з маршрутом, на якому наявний хороший асфальт, розбитий асфальт, ґрунтовки і трохи бруду. В таких умовах Вам необхідний чи то шосер, чи то циклокрос, а може і турінг, або взагалі мтб. А в гревелі є все необхідне для такого маршруту. Гревел над гібридом має більшу перевагу в використанні його як спортивного інвентарю для тренувань. При чому тренування будуть на більших швидкостях і в різних умовах.

Об’єктивно, для кожного свій вибір є найкращим. Ви можете купити будь-який велосипед та відстоювати Ваше бачення, що він ідеально підходить для всіх цілей.

Зараз набувають популярність різні варіації велосипедів, які сьогодні не вдається класифікувати (наприклад монстрбайк), проте з часом в умовах успішності концепції можуть стати товаром на який є попит. А виробники велосипедів не цураються такого попиту. 

купити велосипед TREK 520

На фото велосипед TREK 520

 

 

Перш ніж купити велосипед, рекомендуємо вам визначитись з тим, де і як часто Ви плануєте кататись, адже від цих потреб залежатиме вибір моделі велосипеда.

Якщо ж Ви вагаєтесь у виборі, Ви завжди можете звернутись у магазин Велодім.Київ, де понад 20 років продано тисячі влосипедів, де працюють кваліфіковані консультанти, які є активними велосипедистами.

У магазині Велодім.Київ завжди діють знижки та унікальні пропозиції. Слідкуйте за нами у соціальних мережах Facebook та Instagram та першими дізнавайтесь про надходження новинок!

 

Схожі статті

Огляд Schwalbe Table Top 26".
Скидки на велосипеды Trek 2013 (обновление)
Как канадцы проучили велосипедного вора

Прокоментувати статтю