Найбільше дослідження безпеки дорожнього руху на сьогоднішній день, опубліковане в журналі «Транспорт і здоров'я», показує, що збільшення велосипедної інфраструктури робить міста безпечнішими для всіх учасників дорожнього руху (не тільки для велосипедистів). Дослідники пропонують замінити стару стратегію збільшення кількості велосипедистів, зосередившись на створенні кращої для них інфраструктури. Дослідники з Університету Колорадо, Денвера і Університету Нью-Мексико переглянули дані 13 років з 12 великих міст Сполучених Штатів з великою кількістю велосипедів, включаючи Оклахома-Сіті, Мемфіс, Канзас-Сіті, Даллас, Х'юстон, Остін, Чикаго, Денвер, Сіетл, Сан-Франциско, Міннеаполіс і Портленд. Також досліджували понад 17 тисяч загиблих і 77000 важких травм. Протягом цих років у США спостерігалося зростання велосипедних поїздок на роботу на 51%, а кількість захищених велосипедних доріжок подвоюється щороку, починаючи з 2009 року.

Міста з великою кількістю велосипедів є більш безпечними.

Дослідження показало, що велосипедні споруди діють як «заспокійливе» на автомобілістів, призводячи до зменшення швидності і, як наслідок, скорочення смертності. У період з 1990 по 2010 роки частка велосипедів у Портленді збільшилася з 1,2% до 6%, а рівень смертності від дорожнього руху знизився на 75% (за цей ж період). Зі збільшенням велодоріжок, кількість смертельних аварій знизилася в Сіетлі на 60,6%, Сан-Франциско на 49,3%, Денвер на 40,3% і Чикаго на 38,2%.

«Велосипед сам по собі є небезпечним», - сказав співавтор дослідження Уеслі Маршалл, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри інженерії, дизайну та обчислювальної техніки в Денвері.  - «Через це здається, що місто з великою кількістю велосипедів є більш небезпечним, але це якраз навпаки. Будівництво безпечних об'єктів для велосипедистів виявилося одним з найбільших факторів безпеки дорожнього руху для всіх».

Орієнтація на велосипедну інфраструктуру є ключовим фактором.

Дослідження показало, що це не кількість велосипедистів, а інфраструктура, побудована для них, сприяє зменшенню аварій на дорогах. Було встановлено, що велосипедна інфраструктура значною мірою пов'язана з меншою кількістю загиблих і підвищенням безпеки на дорогах.

Співавтор дослідження, Ніколас Ференчак, доктор філософії, доцент кафедри цивільного будівництва та інженерії навколишнього середовища в Університеті Нью-Мексико, сподівається, що це дослідження спростить шляхи розвитку міст. Він сказав:

«Раніше ми думали: чим більше велосипедистів, тим безпечніший дорожній рух. Але це не так. Розвивайте велоінфраструктуру, і ви побачите результат!» 

Схожі статті

Нові горнятка вже у продажу!
Нові силіконові браслети!
Більше покупців, більше магазинів

Прокоментувати статтю