Герої нашої сьогоднішньої статті надзвичайно різні - вони живуть у різних частинах не тільки Києва та України - чого там, всього світу, і чим тільки не займаються! У них не обов’язково однакові погляди на життя, захоплення та переконання, але є щонайменше одна спільна риса - всі вони їздять *на роботу* велосипедом.

Коли я захопилася велом, саме цей, широченний горизонт вибору шляхів та способів пересування в купі з цілою галактикою цікавих персонажів і однодумців так мене підкупили.

Тож, знайомтеся! Люди, що обирають велосипед, як цілком альтернативний вид транспорту.

Василь Задворний, CEO у Prozorro.

Знаю Василя вже більше 10 років. Цей стильний та мужній бородань ніколи не стоїть на місці та чого тільки не вміє! В дитинстві займався п’ятиборством, чудово співає (так-так, я чула), любить подорожі та давно працює в ІТ-індустрії.

Хочете дізнатися, як виконавчий директор компанії “Prozorro” їздить на роботу велосипедом?

Василь, скільки кілометрів їздиш до, з роботи:

По-різному, на велі їжджу десь від 0 до 70 кілометрів на день

Наскільки твоя робота пристосована до “байктуворку”?

У нас є душ та парковка, але “не промислова”, тож я там не залишаю велосипед.

В якому одязі їздиш на роботу?

Оскільки у нас немає суворого дрес-коду, то їжджу так, як мені зручно - в casual одязі.

Скільки триває твій b2w сезон?

Десь півроку, далі вже пересідаю або на авто, або на ГТ

Тобі комфортно їздити київськими дорогами на велі?

Якщо чесно, не дуже. Нашим учасникам дорожнього руху ще, на жаль, далеко до європейської ввічливості, хоча ситуація і покращується.

Ольга Чабан, художник-ілюстратор

Оля - дуже цікава і красива дівчина, сама себе називає інтровертом-мізантропом )) Щоправда, це не заважає їй організовувати чудові покатенькі та ділитися з “всєя” фейсбуком класними маршрутами, фотографіями та думками.

Проїхати бревет (200+ км) на шосері? Рванути на 100 кілометрову розвідку по пісках і грунтах на мтб? Самій вигадати та пошити неймовірну сукню? Намалювати візерунок, який обере для своєї продукції всесвітньо відомий бренд? Будь ласочка, із задоволенням!

Як Оля їздить на роботу? Читай нижче :)

Оскільки я фрілансер, то працюю дома, відповідно на роботу їжджу у піжамці. Взимку іноді їду на роботу на вело-станку :D Але рідненькі велосипеди стоять у кімнаті,  де я працюю :) Іноді проходжу повз вели й ніжно погладжую їх по спинці ))

Скільки кілометрів в середньому проїжджаєш за день?

Десь 30-40 км. Але це в середньому ;) Можу проїхати 120, можу взагалі не виходити з дому. 

Активний вело-сезон - коли починається, коли закінчується?

У мене багато різних захоплень, не обмежую себе одним велосипедом. В зимку люблю кататися на бігових лижах та граю в хокей. Мій вело-сезон розпочинається весною від +5С, закінчується восени за тієї ж температури.

Тобі комфортно на Київських дорогах?

Так, мені цілком комфортно. Часто їжджу велосипедом по місту у справах. Трохи дратує брудне повітря, але воно взагалі дратує, незалежно від того яким транспортом користуюсь. Тут варто сказати, що за останні 7 років ставлення до велосипедистів на київських дорогах дуже змінилося і у кращій бік.

Що порадиш людині, яка хотіла би їздити #велосипедомнароботу?

Зручний електробайк :) Щоб швидко та легко їздити з точки А в точку Б. Звичайний велосипед залишити для хобі та покатеньок з друзями.

Антон Шевельов, співзасновник тревел-компанії Hakuna Matata Expeditions, неймовірно позитивна та відкрита людина, яка робить одні з найкращих фотографій, що я тільки бачила в своєму житті (без перебільшення!), а також гірський гід і професійний турист :)

Тоха, скажи, ти колись дома буваєш?

Буваю, але рідко :)

Які у тебе стосунки з велосипедом?

Скажу чесно, велосипед люблю - це і розвага, і транспорт, і, в моєму випадку, інструмент відновлення здоров’я. Декілька років тому впав на гірських лижах та зламав стегно. Потім коли відновлювався і ще погано ходив, щоденно їздив на шосері - десь від 30 до 100 км

Зараз скільки їздиш та скільки триває твій активний сезон?

Небагато, 30..50 км/день. Коли я не у подорожі, намагаюся кататися хоча би через день. Літом - на шосері, взимку - на DH-шніку - для мене майже не існує поганої погоди.

Чи комфортно тобі на дорогах?

Я би не сказав, що комфортно. В кращому випадку, водії ставляться до велосипедистів нейтрально. На жаль, взаємоповага майже відсутня, і це стосується як водії, так і велосипедистів!

Що порадиш людині, яка хотіла би їздити #велосипедомнароботу?

Обов’язкове, навіть КАТЕГОРИЧНЕ використання шолому, світловідбивних елементів, велосипедного світла. Серце крається, коли в сутінках або по ночі спостерігаєш велосипедиста без червоного ліхтарика ззаду і білого світла спереду. Цих людей просто не видно! Вони наражають на небезпеку не тільки себе, про це варто завжди пам’ятати. А ще я раджу всім читати правила дорожнього руху та вчитися правильно “семафорити” свої маневри на дорозі.

Ігор Кальченко, котельник на машинобудівному заводі.

Вже чотири роки, як Ігор живе та працює у Польщі. Але його українська вело-історія справді вражає! Уявіть тільки: кожного дня, взимку і літом він протягом 11 років (!) їздив по 50 км в одну сторону на/з роботи.

Ігор, чому саме велосипед?

Банально тому, що так було швидше. Був варіант поїзду, але до нього добиратися годину, на ньому їхати 1 год. 40 хв., а потім ще й пішки 30 хвилин. На автобусі трошки швидше, але не набагато. Врахуйте це все, а ще й те, що робота розпочиналася о 7 ранку…

За скільки ти їхав ті 50 км?

Мій маршрут складався з 40 км поза містом+10 по місту. Перший відрізок проїжджав за годину-годину 15 - дивлячись від погоди та настрою. Взимку трохи довше виходило - до 2 годин. Коли було -20С та нижче доводилося сходити з велосипеда й бігти, щоб зігрітися.

Не нудно тобі було щоденно так вкручувати?

Нудно) А шо поробиш? Так у мене з’явилася витривалість на Боярку* та на подорож від Ізварино до Чопа (більше ніж 1700 км!), яку проїхав за 100 годин.

*Боярка - культовий велосипедний добовий марафон по пересічній місцевості. Ігор брав участь у категорі “соло”

Коли ще був Крим, то і туди їздив своїм ходом. Ще в планах було проїхати від Білого до Чорного моря, але поки що відклав цю ідею в довгий ящик.

Богдан Воєводин, викладач, юрист, співзасновник проекту Bike-in-City.

Мене дуже тішить, що профі такого рівня щиро переживає за велосипедний розвиток в Україні, а ще він безкінечно допитливий та розумний - мімімі :)

Богдан, скільки виходить проїжджати за день?

Дуже не константне число: якщо ком'ютинг*, то близько 30 км, а якщо є тренування, то і 120-130 км може вийти

*Ком’ютинг - пересування містом

Чи пристосована твоя робота до байктуворкінгу? Душ, велопарковка, якісь плюшки для велерів?

З цього всього - тільки велопарковка.

В якому одязі їздиш на роботу?

Віддаю перевагу повсякденному одягу.

Скільки триває твій активний байктуворкінговий сезон?

Десь з березня по листопад, катаю по сухому (ага, згадую крайню покатеньку з БайкінСіті, коли ми валили по метрових калюжах, в обличчя кожної секунди прилітало по пів відра дощу з градом, а зустрічний вітер майже здував нас з легесеньких шосерів )))

Наскільки комфортно тобі їздити дорогами?

Комфортно, якщо це не траси з розв'язками типу Видубичів (і Гостомелське шосе туди ж!)

За твоїми відчуттями, які стосунки між нашими автомобілістами та велосипедистами?

Середні, на жаль, багато неадекватів з обох сторін :(

Що порадиш людині, яка хотіла би їздити #велосипедомнароботу?

Брати і їхати, ніхто за вас цього робити не буде. Також, дуже рекомендую звернути увагу на різноманітні велошколи, наприклад школа Київської Сотки

 

А як ви пересуваєтеся містом? Чи відчуваєте вітер позитивних змін на дорогах?

Бажаємо всім нам безпечних та цікавих шляхів, надійних попутників, різних, але однаково прекрасних тисяч велокілометрів!

Якщо маєте свою цікаву вело-історію, діліться в коментарях.

Схожі статті

Tesla платить співробітникам за те, що вони їздять на роботу на велосипедах.
Велосипедисты Москвы жаждут ездить в метро
Велосипеды из московского проката повреждены вандалами

Прокоментувати статтю