ShockWiz — телеметрія для амортизаторів.



Прилад для записування телеметрії ShockWiz з'явився в 2015 році під керівництвом Найджела Вейда, власника тюнінгової компанії Dusty Dynamics. Спочатку пристрій можна було придбати через Кікстартер, але згодом, пристрій привернув увагу SRAM, які купили права на ShockWiz та найняли Найджела на роботу, щоб продовжити розробку. Маючи 399$ в кишені, тепер будь-хто може купити Quarq ShockWiz.

Автор статті витратив останню пару тижнів на експерименти з налаштуванням ShockWiz та звикав до інтерфейсу додатка.

Перед зануренням в тему, давайте спочатку розберемося що це взагалі таке і як воно працює. ShockWiz — це пристрій, що зчитує дані про роботу амортизатора під час поїздки. Він вимірює зміну тиску в повітряній камері вилки, щоб потім ви могли правильно прорахувати сег, швидкість відскоку, знали скільки разів стався пробій амортизатору і так далі. Пристрій захищений від води та іржі, живиться від звичайної батарейки CR2032, а на додаток до функції моніторингу, має вбудований акселерометр для підрахування часу, який ви провели в польоті після стрибка.



Монтаж.

Монтаж займає всього пару хвилин. Закріпіть пристрій капроновими хомутами та прикрутіть дальній кінець шлангу до ніпеля вилки. Коли все зроблено, треба підключити пристрій до смартфону по Bluetooth-протоколу та відкалібрувати пристрій, виконуючи крок за кроком всі рекомендації, вказані в додатку.

Процес калібрування вимагає випускання повітря, стискання вилки до пробою та розтискання на всю довжину. У такий спосіб додаток визначає крайні точки, потрібні для точного вимірювання роботи амортизатору.

Після завершення калібрування потрібно проїхатись. Якщо ви не хочете возити з собою електронні пристрої, смартфон можна залишити вдома — у ShockWiz є власна пам'ять і ви можете відвантажити дані на смартфон будь-коли.



Перші враження.

Спершу, автор спробував використати ShockWiz з амортизатором Fox Float X2 на своєму Trek Slash. За пару тижнів до тесту, автор витратив немало часу на пошук оптимальних налаштувань, тож йому було цікаво, що може сказати ShockWiz про це.

Круто, що для визначення сегу перед покатенькою, ShockWiz не вимагає брати з собою насос високого тиску. Просто сядьте на велосипед, натисніть на аморт декілька разів і перевірте інформацію через додаток на смартфоні.


На трейлі автор зробив пару кіл, спустившись з гори та проїхавши по різним типам покриттів, стрибав та дропав. Вимірюючи, ShockWiz може попросити вас повторити заїзд, наприклад, по жорсткій секції маршруту, щоб отримати розширені дані.

Після двох кіл автор звірився з ShockWiz. Його оцінка була 96/100, але додаток порекомендував трохи спустити тиск та прискорити відскок. Сказано — зроблено, та після початку нової сесії (необхідний крок після кожної зміни налаштувань) і іншої пари кіл, він звірився знову. Зміни покращили результат — зменшення тиску пом'якшило хід на маленьких пагорбах та, як виявилось, пристрій показав результат 98 "папуг" зі 100.



Слід зазначити, що у вас на вибір є чотири ступеня налаштувань — "ефективние", "збалансоване", "грайливе" та "агресивне". Ви можете змінювати їх, коли заманеться, а рекомендації по налаштуванню зміняться автоматично, хоча є певна затримка в підрахуванні після зміни. Що означає кожний ступінь можна прочитати на офіційному сайті, а можна здогадатись і просто по назві.

Пропозиції.

На думку автора, назва "агресивне" вводить в оману. Ви можете припустити, що цей режим націлений на катання даунхілу, але ДХшники, насправді, надають перевагу жорсткішим налаштуванням. Сенс не в тому, щоб зробити амортизацію настільки м'якою, наскільки це взагалі можливо.

А ще в додатку не вистачає збереження даних з кожної сесії окремо. Коли натискаєш на "Start a new Session", попередні дані стираються. Було б гарно мати можливість записувати всі дані, або хоча б мати можливість власноруч записувати нотатки по сегментам. Немає сумніву, що в майбутньому ми побачимо певний прогрес в розвтику цієї штуковини.

Чи треба воно вам?

В сучасному вигляді ShockWiz нагадує іграшку для велонердів, кінцевою метою якої є набрати максимум очок — ті самі 100%. Чи воно того варте? Звісно, ні. ShockWiz — це просто інструмент, який допомагає розібратись з неочевидністю налаштувань. Мабуть, найбільшу користь цей пристрій принесе веломагазинам, щоб знайти оптимальні налаштування покупцеві велосипеда: клієнт може купити байк, покататись з цим пристроєм один день, потім повернутися до магазину, щоб механік за допомогою зібраних даних підібрав ідеальний баланс. Стане пристрій корисним і тренерам, а також нердам, які воліють точного розуміння як працює амортизатор. А якщо імплементувати цю технологію прямо в амортизатор? Тоді взагалі не треба купляти допоміжні аксесуари. Ось це дійсно буде круто!

Source.

Схожі статті

Амортизатор Cane Creek DB Air.
Як вдало виставити оптимальній кут сідла на гірському велосипеді?
Нова амортизаційна вилка

Прокоментувати статтю