Роджер Валковяк, переможець Тур де Франс 1956 року, помер у віці 89 років.

Його дружина, Піретт, сказала, що він помер вранці, 7 лютого, в шпиталі коло Віши, як передає агентство Associated Press.

Попередній найстарший переможець Туру, швейцарець Ферді Кюблер, помер в грудні 2016 у віці 97 років.

Перемога Валковяка була несподіваною. Він вдягнув жовту майку лідера після успішного фінішу з відриву на 7 етапі в Анжері, а втратив її на 10 етапі в Байоні. Після серії відривів, він повернув її на 17 етапі до Туріну і утримував до самого фінішу багатоденки в Парк де Пренс в Парижі.

Роджер народився на південному сході Франції, де його батько, іммігрант з Польщі, працював на фабриці. Валковяка взяли в команду Nord-Est-Centre на Тур 1956 року від безвиході, щоб заткнути діру в складі. Він тоді ганяв в регіональних та національних командах.

Його несподівана перемога не була відзначена нагальним чином ані публікою, ані пресою, тож він вирішив залишити спорт в 1960 році, не витримавши тиску. Це тому, бо на історичній мапі його перемога потрапила між двома перемогами двох великих французьких гонщиків — Луїзона Бобе та Жака Анкетіля, жоден з яких не їхав Тур де Франс того року.

Ім'я Валковяка навіть стало прозивним. Французи казали "a la Walko", що означало "робити [щось] несподівано, зненацька".

Він повернувся на південь Франції, де відкрив власний бар, але клієнти швидко затролили його жартами про ту перемогу на Турі і йому довелося кинути цю справу і повернутися на автомобільний завод, де він працював до початку професійної велокар'єри.



Хоча в його послужному списку є дві перемоги на етапах 1956 та 1957 років Вуельти Іспанії, в історії Роджер Валковяк залишився єдиним переможцем Тур де Франс, який не виграв на жодному етапі.

Як сказала вдова гонщика, "Він завжди робив все послідовно і та перемога не була настільки несподіваною, як про це кажуть. Він завжди обирав правильне місце і любив їхати попереду".

Тепер найстаршим переможцем Тур де Франс є іспанець Федеріко Бахамонтес за прізвиськом "Орел із Толедо". Зараз йому 88 років.

Source.

Схожі статті

Ленс Армстронг повертається
Trek 2017 готовий до продажу!
Що допомогло Крісу Фруму здобути перемогу на Тур де Франс 2015

Прокоментувати статтю