Нові правила для велосипедистів Латвії: чи можна їздити по тротуару? Права потрібні? А шолом?

З 1 січня 2016 року в Латвії набули чинності нові правила дорожнього руху для велосипедистів. Щороку кількість велосипедистів в Ризі виростає на 20%. Для них будуються велодоріжки і створюється велоінфраструктура.
 Про те, що необхідно знати велосипедисту і як зробити його життя кращим, BaltNews.lv поговорив з головою Об'єднання велосипедистів Латвії (Latvijas Riteņbraucēju apvienība) Вієстурс Сіленіексом.

Чим займається Об'єднання велосипедистів?

- Ми об'єднуємо не велосипедистів, а організації - магазини велосипедів, велопрокати, велокурьерів, тих, хто займається велотуризмом, виробників велосипедів, одягу для велосипедистів, велозапчастин, - все, крім велоспорту. У наше об'єднання входять майже 40 організацій, а також деякі велосипедисти в якості велоекспертів.

Головна мета - створювати умови для щоденних поїздок на велосипеді. Всі ми велосипедисти. Якщо людина не їде на велосипеді, це ще не означає, що він не велосипедист. Однак для літніх людей проїзд на велосипеді в наших умовах небезпечний. Тому повинна бути створена інфраструктура і прийняті стандарти дорожнього руху, які ми розробили торік.

Чи потрібно отримувати права велосипедистам?

- З 10 років потрібно отримувати права. Але велосипедист може їздити з правами для будь-якого іншого транспортного засобу.

 А якщо у мене немає прав автоводія, то, щоб їздити на велосипеді, потрібно піти в CSDD і скласти іспит?

 - Так, вивчити правила можна і вдома, а потім скласти іспит. Тільки теорію, їзду здавати не треба. Якщо є 10 осіб (наприклад, клас у школі), то з CSDD самі приїжджають і приймають іспит. Ми зараз працюємо над тим, щоб в будь-якій школі в 4-му класі можна було отримати велосипедні права.

 У нас немає мети, щоб всі четвертокласники їздили на велосипеді, але вони повинні знати правила дорожнього руху. Два роки тому ми робили опитування в дитячих садках і школах, і виявилося, що 82% школярів не знають ПДР. У деяких школах їх цьому не вчать і не хочуть вчити.

Спеціального уроку немає, кожен вчитель розповідає так, як він сам це розуміє. Є література, буклети, але немає системи. У дитячому садку вчать «червоний-жовтий-зелений», але якщо хтось ставить більш складне питання, то вчителі самі не знають відповіді.

 Ми повинні багато чого продумати. Зараз потрібно було би розробити державну програму велотранспорту, розвитку велотуризму. Це документ, на підставі якого можна отримати європейські гроші.

 Або, наприклад, в Ризі роблять реконструкцію - утеплення шкіл і дитсадків. Зробили реконструкцію дитсадка за 200000 євро, а велопарковку не облаштували. Просто не додумалися, хоча бюджету вистачає. Тому що є нормативи шкіл - освітлення, обмін повітря, вимоги безпеки, а на велопарковку нормативів немає.

 Думаєте, діти будуть на велосипеді їздити в садок?

- А чому ні? Затори в Ризі починаються тоді, коли починаються уроки в школі. Якщо зробити нормальну велоінфраструктуру для поїздок в школу, то і заторів би не було. У мене двоє дітей, старшому п'ять років - він їде в садок на своєму велосипеді поруч зі мною. Я його по дорозі на роботу залишаю (3 км від дому), а сам їду далі.

 Син змушений у садку велосипед залишати на весь день. Якщо дощ, то сидіння велосипеда мокре і назад їхати буде незручно. Отже, повинна бути велопарковка під дахом. Молодшій доньці два рочки, і в мене є велоприцеп, в якому дитина лежить. Там все закривається, тепло, можна іграшки покласти.

Причіп зручніше, ніж велокресло?

- Все залежить від ситуації. Сидіння для дитини можна прикріпити спереду і ззаду. Спереду краще, тому що дитину ззаду ти не чуєш. І він тебе не чує, і нічого не бачить. Якщо він на багажнику, то сумку нікуди поставити.

 Краще ставити крісло спереду, тоді дитина тримається за твоє кермо, дивиться на дорогу, ти можеш його вчити: «Червоне світло, ми повинні зупинитися. Ось яма, калюжа ». Дитя тримається за кермо і вчиться рулити. Але в причепі йому тепло, можна ковдру туди покласти. І це більш безпечно. Якщо ти впадеш, то дитина на сидінні теж впаде. А у велоприцепі є рама, як у спортивних машин, дитина пристігнута, і нічого не станеться.

 Якщо я коляску залишаю в дитячому садку, а дружина забирає ,то має бути ще парковка для коляски. А якщо ти живеш в центрі міста і привозиш дитини на велосипеді, то повинен заїхати, прив'язати велосипед, роздягнути дитину, відв'язати велосипед. Необхідна парковка на 10 хвилин. Ці всі маленькі тонкощі  ми повинні враховувати.

 Якщо старий будинок у центрі, а ліфта немає, то з велосипедом або коляскою наверх ніяк. Можна зробити парковку для велосипедів та колясок, поставити камери, ті, у кого ключ, можуть зайти і забрати. Це здається просто, але люди не замислюються над цими питаннями.

Про що ще повинні знати велосипедисти з 1 січня: чи можуть вони їздити по тротуарах, чи потрібно ставити лампочки на велосипед?

 - У всій Європі їздити по тротуарах не можна, у нас з 1 січня це теж заборонено, крім ситуацій, коли немає іншої можливості - погана дорога, замет, калюжа, ремонт дороги і т.п.

 Лампочки спереду і ззаду повинні світитися в темний час доби. Біла палаюча спереду, червона ззаду.

 А шоломи потрібні?

- У світі лише в двох країнах обов'язкові шоломи - в Новій Зеландії та Австралії. У Латвії потрібні шоломи для дітей до 12 років. Ідея така: у 10 років він отримує права, з 12 років скрізь може їздити самостійно, і він сам вирішує, надягати шолом чи ні.

 Взагалі надягати шолом нерозумно. Їздити на велосипеді - добре чи погано? Вчені говорять, що більше користі, ніж шкоди. У Латвії щороку помирають 16000 чоловік від серцево-судинних захворювань. Це страшна цифра, більше, ніж 40 осіб на день!

 Головна проблема - люди не рухаються. На другому місці- онкозахворювання - 9000 на рік. Третє місце – захворювання на цукровий  діабет, і тут теж основна проблема, що люди не рухаються. Вони їдять і п'ють багато всілякої погані, але калорії не спалюються. Якби люди рухалися, хвороб було б набагато менше.

 А поїздка на велосипеді може бути дорогою на роботу - це не віднімає зайвого часу, але дуже важливо для здоров'я. У Латвії в рік гине в середньому 13 велосипедистів, їх збивають машини. Але коли збиває машина, то шолом не допомагає. Інфраструктура повинна бути облаштована так, щоб машина не наїхала, шолом проблему не вирішує. Шолом робить тільки гірше.

 Якщо у людини є броня, то він менш обережний. Ви готові встати на хокейні ворота в звичайному одязі? А в броні? - Можна спробувати. Ви за секунду прийняли це рішення, а хіба ви стали розумнішими чи здібнішіми? - Ні. Коли у вас є броня, ви готові прийняти небезпечне рішення. У дорожньому русі ризик - остання справа. А коли у людини броня, то він обирає ризик. У броні він відчуває себе більш захищеним, а здібності ті ж самі.

 У нас є велопрокат Sixt. Якби ви хотіли взяти напрокат велосипед, то треба був би шолом спеціального розміру на вашу голову. Але ви б не хотіли надягати чийсь спітнілий і брудний шолом? Через цю проблему з шоломами в Австралії та Новій Зеландії прокатів більше немає. І там на 40-50% впала кількість велосипедистів.

 В Австралії проводилося дослідження, і з'ясувалося, що автоводію шолом в 17 разів потрібніший, ніж велосипедисту. І там почали просувати закон про необхідність шолома для автоводіїв, але, звичайно, автоіндустрія це питання закрила. Тим більше, що велосипедний шолом рятує тільки верхню частину голови, у мотоциклістів інший шолом.

 А велосипедист не може влітку в такому шоломі їздити - спекотно, велосипедист потіє. На шоломах написано, що він рятує, коли швидкість не більше 20 кілометрів на годину. А якщо людина летить з велосипеда, то його швидкість вище 20 км / г, так що шолом не допоможе.

Велосипедисти у Різі

Оригінал статті

Схожі статті

Минулого року голландці накупили велосипедів на 1,2 мільярда євро
Государственная дума приняла антидопинговые поправки в закон «О физкультуре и спорте»
CPA: «Команды нарушают правила, когда обязывают подписывать пункт о штрафе в случае положительной пробы»

Прокоментувати статтю