Більше 700 автопарковок в центрі норвезької столиці з початку цього року перетворились на парки, вело доріжки та сквери.

У 2015 році більшість в міській владі отримала прогресивна політична коаліція. Можновладці в першу чергу почали думати над тим, як звільнити центр міста від засилля автомобільного транспорту, тим самим давши більше простору пішоходам та велосипедистам, і покращивши якість повітря. За даними американського видання Fast Company, спочатку пропонувалися кардинальні заходи, аж до повної заборони проїзду автівок центром міста.

Втім проти такого рішення активно протестували власники магазинів, кафе, ресторанів і інших бізнесів, боячись, що подібний крок може знизити кількість їх клієнтів і викличе труднощі з доставкою. І тоді місцева влада вирішила відмовитися від паркувальних місць. І ось в мерії змогли нарешті реалізувати цей задум. Тобто в'їхати в центр міста на машині можна, а ось припаркувати її буде ніде. Тут залишили лиш трохи місць, призначених для людей з інвалідністю і зарядки електромобілів. Автомобілі муніципальних служб, поліції і пожежні можуть переміщатися і паркуватися в центрі міста без обмежень. Але іншим водіям доводиться залишати свої машини в гаражах, а обмеження проїзду стимулюють водіїв, яким не треба в центр, об'їжджати його по кільцевій. Деякі вулиці відкриті для вантажних доставок лише протягом кількох годин вранці. Тому останнім часом для доставки вантажів все більше застосовують електричні вантажні велосипеди, які можуть перевозити до 300 кілограм вантажів.

"Ми поліпшуємо мережу громадського трансопрту в місті, а також робимо їзду на велосипеді безпечною і комфортною», - розповів голова велодепартаменту Осло Руне Йёс. За його словами, в місті будується ціла мережа велодоріжок на місці колишніх парковок, а містянам дають гранти на покупку електровелосипедів. Також завдяки нововведенням міської влади значно зросла система велопрокату, за 3 роки досягла показника 3 мільйони поїздок в рік. На зиму більшість станцій велопрокату закриваються, але навіть в цей період можна взяти на прокат (правда поки ще в тестовому режимі) велосипеди з шипованою гумою.

Схожі статті

Wizz Air Украина будет летать в Норвегию
Московским велосипедистам подарят катафоты
Чехи строят велодорожки, парковки и велотрассы

Прокоментувати статтю