Нещодавно ми писали про решорінг — повернення виробництв із Азії до своїх домівок. В тій статті йшлося про американський ринок. Тепер, поряд з португальською компанією Triangle, з'явився ще один європейський бренд, що започаткував виробництво в себе на родині — в Туреччині.


 
Korel Elektronik Sanayi ve Ticaret AS розпочинає повномасштабне роботизоване виробництво алюмінієвих рам. Компанія розташувалась в 300 кілометрах на Південному сході від Стамбулу і стверджує, що здатна виробляти близько 1000000 рам на рік. Виробництво вже розпочато.
 
До жовтня 2016 року майже все виробництво алюмінієвих велосипедів відбувалось в Азії, а в кінці жовтня почала роботу португальська фірма Triangle. На повну потужність португальці планують вийти у 2018 році з накладом близько 500000 рам на рік.
 
Початок виробництва.
 
Korel Elektronik Sanayi ve Ticaret почав виробляти рами і інші алюмінієві деталі (ободи, наприклад) в кінці минулого року. Рами йдуть на комплектацію велосипедів власного бренду компанії — Corelli. Компанія продає ці велосипеди виключно на домашньому ринку. Цього року Korel Elektronik планує запропонувати рами потенційним OEM-клієнтам, особливо тим, які розташовані на території ЄС і можуть експортувати (імпортувати) товари, які не обкладаються податками (дьюті фрі).
 
Спеціалісти в галузі.
 
З моменту відкриття в 1988 році, Korel виробляє продукцію і окремі деталі для кондиціонерів і холодильників, а також для автомобільного сектору. Завод знаходиться в місті Ескішехір. Компанія називає себе "провідним спеціалістом в галузі спеціальних рішень для нагрівання і охолодження". На сьогоднішній день Korel переробляє близько 20000 тон алюмінієвої сировини на рік. Близько 50% виробів йде на експорт.
 
Старт в 2015.
 
Маючи досвід в обробці алюмінієвої сировини, Korel вирішили інвестувати у виробництво рам і запчастин для велосипедів. Далі розповідає керівник заводу Хасан Екім:
 
— Все це почалось в 2015 році. Нашим планом спочатку було сфокусуватись на локальному турецькому ринку. Ми почали виробляти окремі труби, а потім розглянули можливість виробництва рам і навіть збирання готових велосипедів.
Роботи-зварювальники.
 
На цей момент у Korel є 12 роботів-зварювальників, яких інженери компанії зробили самостійно. Поряд з цехами по виробництву рам з алюмінію 6061 і запчастин, є й фарбувальний цех. На початку 2015 року досвіду у виробництві велосипедів у фірми не було, але всі помилки були швидко виправлені.
 
Поточна потужність виробництва складає 1000000 одиниць на рік.
 
— На нашому заводі площиною 15000 m² є відділ зварювання з камерою термічної обробки T6, фарбувальна майстерня, відділ логістики, тестова лабораторія і збиральна лінія.


 
Corelli та Dacron.
 
В червні минулого року пілотна партія велосипедів від Korel почала продаватись на турецькому ринку. Під брендом Corelli була розроблена лінійка роверів, а також Korel пропонує ободи, керма, підсідельні штирі, вилки і задні багажники. Ці товари продаються під брендом Dacron.
 
Можливості для OEMщиків.
 
Все це було першим кроком для турецької компанії, а тепер вони хочуть зробити наступний крок — знайти OEM-партнерів в ЄС. Перший контракт було підписано з європейським лідером у постачанні преміумних та електричних велосипедів Accell Group.
 
Це стало можливим завдяки тому, що голландський холдинг Accell має свій підрозділ в Туреччині під назвою Accell Bisiklet, а Korel може збирати велосипеди для багатьох брендів Accell. Для них алюмінієві рами і компоненти можуть бути цікавою альтернативою рамам, зробленим в Китаї або В'єтнамі. Для Accell це означає швидше постачання кінцевому клієнтові і зниження витрат на логістику.
 
Турецька ліра.
 
Для Korel є цікавий фактор — це турецька ліра. За останні місяці валюта сильно знецінилась, тому закупівлі алюмінієвих рам і компонентів в євро виглядають вигідно. А ще турецькі виробники можуть експортувати в країни ЄС товари для дьюті фрі.
 
Єдине, що залишилось дізнатися, чи ці нові турецькі рами настільки ж якісні, як і китайські?
 
Хасан Екім каже, що вони можуть легко конкурувати з Китаєм в цьому плані.

Source.

Схожі статті

Насоси для велосипеда ONRIDE 2022
Велосипедні фари ONRIDE Rouse 20 та ONRIDE Rouse 30
Угандійський майстер збирає унікальні велосипеди з бамбуку

Прокоментувати статтю