Дослідники пропонують уникати терміну "Велосипедист".
 
Опитування в Австралії показали, що більше половини власників автомобілів не сприймають велосипедистів не те що за повноцінних учасників дорожнього руху, а навіть й за людей толком не вважають. Варто зазначити, що це вперше вивчалося негативне ставлення до певної групи учасників дорожнього руху, без урахування їх приналежності до будь-якої раси або етнічної групи.
 
Результати опублікували в Дослідженнях в області транспорту, частина F: Психологія і поведінка транспорту, під заголовком «дегуманізація велосипедистів пророкує агресивну поведінку по відношенню до них».
 
Дослідники кажуть, що велосипедисти розглядаються автомобілістами як якась меншість, що робить їх об'єктом негативного ставлення і впливу. У Новому Південному Уельсі, Квінсленді і Вікторії 442 людей запитали, як вони ставляться до велосипедистів і чи були вони самі велосипедистами. Учасникам опитування показували два зображення - добре відому картину еволюції людиноподібної мавпи, і картинку, спеціально розроблену для дослідження, яка показує еволюцію від таргана до людини. Керівник проекту, доктор Алекса Дельбоск сказала, що такий нестандартний малюнок зробили, тому що велосипедистів часто обзивають тарганами або надокучливими комахами.
 
Так от, 17% опитаних сказали, що блокують своїм автомобілем дорогу велосипедисту, 11% зізналися, що спеціально скеровують авто впритул до велосипедів, 9% не приховали, що підрізають велосипедистів.
 
«Коли вважаєш когось неповноцінною людиною, легко виправдати ненависть або агресію по відношенню до нього. Це може привести до подальшого посилення напруженості. Якщо велосипедисти відчувають, що їх зневажають, з великою ймовірністю вони можуть зробити автомобілістам якусь відповідну капость, підтверджуючи думку тих про себе, і починається новий виток», - сказала доктор Дельбоск. - «Ми хочемо зрозуміти цей процес, щоб краще показати "людське обличчя" велосипедиста, підкреслити, що велосипедисти - люди, нічим не гірше інших, і допомогти покласти край жорстокому поводженню з ними».
 
Професор Нарелл Хаворт, директор CARRS-Q, заявила, що «дегуманізація велосипедистів» автомобілістами - це серйозна проблема. «Погано те, що значна кількість опитаних з обох груп, і хто ніколи не їздив на велосипеді, і той, хто їздив колись, оцінюють велосипедистів не як 100-відсоткових людей», - пояснила вона. - «Використовувати машину, щоб свідомо заблокувати або підрізати велосипедиста , жбурляти в нього якісь предмети - ці агресивні дії дуже небезпечні». «Давайте говорити про "людей, які їздять на велосипедах", а не про "велосипедистів", тому що це перший крок до позбавлення від обезлюднення». - додала вона.

Схожі статті

В Германии задержан пьяный велосипедист, обгонявший автомобили
В Киеве велосипедист сделал сальто через две машины
Польский велосипедист ездит голым чтобы улучшить аэродинамику

Прокоментувати статтю