Ось вам резюме ключових деталей і нових функцій нового електронного групсету Shimano Dura-Ace R9150 Di2.

Механічну версію нового Dura Ace показали минулого року на Тур де Франс. Багато хто очікував, що Shimano продемонструє електронну групу в той же самий час.

Електронна версія Shimano Dura Ace R9150 Di2, до складу якої входить опційний вимірювач потужності і гідравлічні дискові гальма, тепер нарешті доїхав до нас і ми вирушили до Кальпу, що в Іспанії, погратися нею. В мене ще не з'явилось можливості випробувати вимірювач потужності і гальма, але як тільки — так відразу.

Shimano каже, що найскладніше в розробці Dura Ace R9150 для них було покращити DA9000 — групсет, що високо цінується, і для багатьох шосерів майже не має недоліків. Методичний підхід Shimano полягав у використанні "максимально можливого потенціалу", наполягаючи на покращенні взаємодії компонентів і покращенні дрібниць в кожній деталі.

Результатом став групсет, який, на додаток до радикально нового зовнішнього вигляду, має багато дрібних покращень в ключових місцях. В цьому огляді я описав, що саме покращено в новій системі Di2. Хоча й не бездротовий, а-ля SRAM Red eTap, новому групсету Shimano теж є чим похизуватися.

Він менше важить.

За ствердженням Shimano, новий Dura Ace R9150 Di2 важить на 29 грамів менше попереднього Di2. Небагата різниця, але все ж маленьке покращення. Певні частини, такі як шатуни і перемикачі, стали легшими, в той час як гальмівні каліпери стали товщими, принісши в жертву вагу заради кращої стабільності. Також слід зазначити, що Di2 легший за механічний групсет. Головна відмінність тут полягає у вазі рубашок і тросів, без яких робота механічної системи неможлива.

Бездротове керування Garmin'ом з манеток.

З манетки тепер можна керувати налаштуваннями Garmin'а.

Приховані кнопки у верхній частині дуалів Di2 тепер можуть контролювати дані на комп'ютері Garmin Edge або вмикати підсвітлення. Керування Garmin'ом було можливо у версії Dura Ace 9070 Di2 за наявності модуля D-Fly, який передавав дані по Bluetooth-протоколу і продавався окремо, але широкого розповсюдження не отримав. R9150 Di2 тепер підтримує можливість такого підключення за замовчанням без необхідності покупати додаткові пристрої.

Тепер є спеціальний додаток.

Бездротовий передавач на новому Dura Ace тепер вміє підключатись до нового додатку E-Tube від Shimano, який можна завантажити для свого смартфону, планшету або десктопу. Додаток може продіагностувати роботу групсету і зробити мікро-налаштування, зокрема функцію Synchro Shift.

Додаток здається доволі зручним при першому знайомстві з ним. Поряд з контролем комп'ютера від Garmin, додаток також вміє досить точно зчитувати інформацію про заряд акумулятору. А ще ви можете створювати власні профілі і, якщо ви орендуєте велосипед на якийсь час, профіль можна завантажити у велосипед з налаштуваннями перемикачів особисто під вас.

Автоматичне перемикання.

Нова база дозволяє перемикати передачі в різних режимах. Є три режими: ручний, "Semi-Synchro Shift" та "Synchro Shift".

Ручний режим.

Якщо ви звикли до ручного режиму на попередніх ітераціях Di2, передній і задній перемикачі змінять передачу тільки після вашої команди — натисніть відповідні кнопки на важелях. Є, втім, одна відмінність і полягає вона в тому, що тепер ви можете налаштувати які кнопки за що відповідають. Наприклад, ліва манетка змінить положення заднього перемикача, якщо вам так подобається. Таку кастомізацію можна зробити в додатку E-Tube.

Synchro Shift.

З Synchro Shift можуть бути знайомі маунтінбайкери, але для тих, хто не знає, що це, пояснимо: ця функція дозволяє перемикати всі передачі однією манеткою. Це особливо корисно в МТБ, коли є потреба перемикатись однією рукою, коли інша контролює локаут на вилці або дропер. А ще це зручно для одноруких інвалідів (без сарказму).

При ввімкненій функції Synchro Shift, якщо перемикаючись до найважчої передачі касети продовжити тиснути на кнопку, комп'ютер автоматично змінить положення переднього і заднього перемикачів до важчої передачі. Shimano передбачає використання цієї функції тріатлоністами.

Synchro Shift налаштовується через додаток E-Tube. Перемикання можна запрограмувати таким чином, щоб уникнути поганого чейнлайну в певних комбінаціях передач.

Semi Synchro Shift.

Shimano передбачає перевагу Semi Synchro Shift для звичайних шосейників (не тайм-тріал і не тріатлон). Сенс цього режиму в тому, що при перемиканні з великої передньої зірки до маленької, задній перемикач активується теж.

Коли перемикаєшся з великої зірки вниз, різниця в передачах може виявитись занадто великою, особливо при використанні напівкомпактної системи шатунів, типу 52/36.

Коли функція Semi Synchro ввімкнена, система змінить положення ланцюга на касеті, щоб компенсувати великий проміжок між передачами і зберегти ваш каденс якомога більш рівним. В гоночних ситуаціях райдери часто обирають комбінації передач з поганим чейнлайном, бо не хочуть втратити імпульс, коли переходиш з великої до маленької зірки і навпаки. Система розроблена, щоб виправити таку ситуацію, і наразі я вражений її роботою.

Прихована база.

Часто жалілися на старий Dura Ace через зовнішній вигляд розподільної коробки. Велосипеди з великим акцентом на аеродинаміці виглядали дещо дивно з коробкою, що стирчить з-під виносу.

Тепер вже не стирчить. Dura Ace R9150 Di2 пропонує парочку хитрощів. Перша — інтеграція в підсідельний штир, як в новому Pinarello F10,  а друга — розподільна коробка ховається в баран і зовні виглядає як звичайна заглушка керма.

Таке рішення практичне — дуже зручно для заряджання акумулятору. В базі є можливість переключати режими. Подвійне натискання змінює режим, а світлодіод підказує, який режим зараз активований.

Покращення перемикання.

Перше, що я помітив — це швидкість перемикання, особливо спереду і під час спуску — позаду. Передній перемикач змінює передачу набагато швидше, ніж попередня версія і перемикання відчувається набагато плавнішим. Функція Synchro Shift також допомагає зробити плавнішою роботу переднього перемикача.

Я не можу назвати в цифрах швидкість перемикання, і насправді цифри не будуть набагто більшими у порівнянні з показником попередньої версії. Йдеться про десяті секунди, але різниця помітна, якщо у вас багато досвіду з попередньою версією Dura Ace Di2.
Чіткість роботи важелів покращено, пропонуючи кращий зворотній зв'язок велосипедистові, що особливо корисно, коли ви одягнені в рукавиці або руки замерзлі. Звісно, це не стрибок в інший вимір, але маленьке покращення завжди приємно.

Інші деталі.

Нові шатуни мають єдиний же BCD для всіх зірок. Це означає, що ви можете встановити 53 назовні і 34 всередині.

Задній перемикач зроблено у форматі direct mount, який прийшов зі світу МТБ. Завдяки ньому, заднє колесо легше замінити, особливо у випадку, коли використовуються вісі thru-axles і товсті шини на велосипеді з короткими задніми пір'ями.

Змінено форму переднього перемикача з іншим кутом нахилу для кращого перемикання на велосипедах з короткими і довгими задніми пір'ями. Shimano каже, що робота перемикача буде кращою у випадку використання з новими шатунами, але зворотня сумісність також не забута.

Коли я вперше побачив Shimano Dura-Ace R9150 Di2, я подумав, що задній перемикач упав з обличчя Дарта Вейдера і шатуни здавались чудовиськом. Але згодом я полюбив зовнішній вигляд. Він виглядає футуристично, що добре корелюється з футуристичними функціями, які новий групсет пропонує.

Source.

Схожі статті

Що допомогло Крісу Фруму здобути перемогу на Тур де Франс 2015
Історія флагманської групи шосейних компонентів Shimano Dura-Ace
Розпродаж взуття Shimano

Прокоментувати статтю