Коли кінцівки замерзлі, все твоє тіло розплачується за це. Ось декілька порад, як залишатись в теплі і затишку, коли катаєш в холодну пору року.
 
Зіткнувшись із найекстремальнійшими погодними умовами на планеті, велотурист Ребекка Раш, семикратний світовий чемпіон та зимовий водій фетбайку, знає дещо про замерзлі руки й ноги. Що ще гірше, вона страждає від синдрому холодних кінцівок: "В мене поганий кровообіг, який псує настрій в покатеньках. Холодні руки — це як незмащена Реба та необов'язкове страждання!", — каже вона.
 
Ось поради для подолання екстремальних умов, які автор книги "Rusch to Glory" (назва книги є каламбуром між словом "поспішати" на англійській мові та прізвищем автора) успішно випробувала на практиці на одній з останніх гонок Glacier 360 — триденній гонці в Ісландії.
 
Для рук
 
cold hand
Треба більше шарів: "Хоча надягнути товсті лижні рукавиці може казатись гарною ідеєю, відкинь її", — радить Раш. "Це рецепт катастрофи, тому що коли ти спітнієш, утеплення рукавиць змокріє. Коли руки мокріють, холод пробирає дуже швидко і потім важко відігрітися. Тому краще вдягнути декілька шарів, так само, як ти вдягаєш певну кількість шарів на своє тіло. Шарування — це ключ до зайняття спортом назовні. Мені подобається вдягати тонкі вовняні рукавички та будь-що інше зверху, тому що так рукавиці зберігають тепло, коли намокають, а також весь цей сендвіч добре дихає, тому ти не перегріваєшся", — каже Ребекка. В дуже холодний день вона носить 3 шари рукавичок.
 
Нижній шар: тонкі рукавиці з бавовни, або синтетичного матеріалу, які стануть "другою шкірою". Для цього ти також можеш використати звичайні велосипедні рукавички.
Середній шар: рукавиці середньої товщини, не дуже пухкі.
 
Верхній шар: "Це — ключовий шар", — каже Раш. "Купи рукавиці, або мітенки на розмір більше, ніж носиш зазвичай. Це для захисту від вітру, адже руки на велосипеді завжди відкриті".
 
Потім Раш підлаштовується під свій рівень комфорту, коли їде. "Спочатку я одягаю всі три шари, а потім, коли мені стає жарко та я починаю пітніти, знімаю середній шар і залишаюсь в базовому та в товстих зовнішніх рукавицях".
 
Вози з собою хімичні нагрівачі. Якщо в тебе є пара маленьких хімпакетів для зігрівання рук, це може врятувати життя, поки ремонтуєш прокол і руки нестерпно мерзнуть, або коли різко міняється погода і тобі потрібен допоміжний захист від холоду. Краще носити їх між базовим та верхнім шаром.
 
Коли кінцівки замерзли, зніми всі шари з рук, окрім верхнього. Використай хімічні нагрівачі, якщо вони є. Потім зроби так, щоб кров знов почала циркулювати. Потри руки одну до іншої, а якщо це не допомагає, зроби "млин" так інтенсивно, як тільки можеш. Центробіжна сила від обертання рук розганяє кров. Зроби 10-20 обертів, поки не відчуєш тепло та поколювання в кінцівках від руху крові.
 
Для ніг
 
Тримай їх в теплі: ноги дуже пітніють, тому важливо носити шкарпетки, які дихають. "Я люблю вовну. Я ношу вовняні носки круглий рік: тонкі влітку і товсті взимку. Це найкращий матеріал, щоб залишатись в теплі, коли вони намокають", — каже Ребекка.
 
Не забувай про підошви: коли не дуже холодно, можна захистити ноги неопреновими бахілами з флісом зсередини, але в сильний мороз ступні замерзають навіть в бахілах. Якщо ти використовуєш тільки бахіли, подбай про те, щоб у взутті були утеплені устілки. Або тобі потрібне буде взуття на розмір більше, або хоча б прибери устілку, яка там була спочатку. Краще інвестувати в пару хороших зимових велочеревиків. Вони дорого коштують, проте виправдані, якщо часто катаєш взимку.
 
Закрий ноги: тонкі поліетиленові пакети можуть бути корисними, додаючи паровий шар, щоб пальці ніг не замерзали дуже швидко. Також є спеціальні, які коштують дорого, але прості поліетиленові пакети працюють добре, якщо навіть не краще. Просто натягни їх зверху носків під черевики.
 
Рухайся пішки: є причина, чому в змаганнях по циклокросу використовуються бар'єри — це для того, щоб ти зліз з велосипеда і пробіг деяку дистанцію, аби зігріти ноги. Намагайся частіше вистібуватись із контактів і вихляти ногами, щоб кров циркулювала. Якщо потрібно, зупинись і пройди деяку дистанцію пішки.
fastbike
 

Схожі статті

Зимова гума Schwalbe вже в магазині!
Пострадавшему велосипедисту выплатят миллион гривен
Що подарувати велосипедисту на День Закоханих?

Прокоментувати статтю