Що таке 4x?

Ні це не привід ЛендКрузера, як ви могли би подумати :) Це форкрос (байкеркрос або 4х - з англійської four-cross). Одна з дисциплін маунтентбайку cool

Видовищна, швидкісна, драйвова...

Це суміш даунхілу (DH) та БМХ. Змагання проводяться по підготовленій, розширеній трасі що нагадує даунхільний спуск, з трамплінами, віражами, кам'яними секціями, бревнами, пампом та іншими технічними елементами, що ускладнюють проходження дистанції. На трасі одночасно їдуть чотири райдера.

Видовищності додає те, що під час заїздів між спортсменами передбачений щільний контакт - так відбувається позиційна боротьба. Отже і падіння для 4х не рідкість, а скоріше закономірне явище. Саме тому до змагань допускаються райдери лише у захисній амуніції: шолом фул-фейс, захист спини, налокотники та наколінники. Велосипедам теж приділяється окрема увага, адже вони повинні витримувати великі навантаження під час жорстких приземлень, але при цьому залишатися легкими та маневреними. Зазвичай на хардтейльну, максимально занижену раму встановлюється вилка з ходом у 140мм, потужні дискові гальма та ретельно підібрана, відповідно до типу та стану покриття, гума .


Але, щоб дістатися до основних заїздів спортсменам необхідно відібратися в кваліфікації, де кожний учасник проходить дистанцію індивідуально на час. Після чого складається турнірна таблиця, в яку, згідно з результатами кваліфікації, потраплять кращі 64 райдери.


Далі відбуваються заїзди четвірок. До наступного раунду переходять перше та друге місце заїзду, 3 та 4 відповідно вибувають з подальшої боротьби.

І так аж до поки "в грі" залишиться 4 найсильніших, які у фінальному заїзді розігрують подіум.


Виявляється, ось такий він, різноманітний та багатогранний, маунтинбайк :)

Наступний етап Кубку Світу з форкросу відбудеться вже 6-8 липня в італійському Валь ді Соле.

Схожі статті

Відомого італійського гонщика дискваліфіковано на 12 років
Велогонщик RadioShack Френк Шлек провалив допінг-пробу
Велоцитати з відомих кінострічок

Прокоментувати статтю