Ти відчував коли-небудь оніміння рук після катання або судоми? Натирав коли-небудь криваві мозолі під час довгого заїзду? Пам'ятаєш як гумові гріпси від частого катання набули консистенції жувальної гумки, яка липне до рук?
 
Я пам'ятаю.
 
Після багатьох років в сідлі я протестував майже всі види гріпсів і комбінації їх з рукавицями, і зрозумів, що для комфорту гріпси грають вирішальну роль, особливо на розбитих дорогах. Багато досвідчених велосипедистів скажуть, що "точки контакту" найважливіші для оптимізації комфорту, і я з цим погоджуюсь. Інвестуй в хороші педалі, взуття, гріпси, руль, сідло та підседільний штир. Твоє тіло скаже "дякую".
 
Стаття покриває декілька видів гріпсів, які можна порекомендувати кожному для велосипедного туризму.
 
Силіконові гріпси
 
Силіконові гріпси мало важать, мають відмінне зчеплення у мокру погоду, їх легко чистити, та що найважливіше — в них найкращі вібропоглинаючі властивості серед будь-якого іншого матеріалу, з якими я стикався. Силікон стійкий до ультрафіолетового випромінення, тому з часом гріпси не стануть жорсткими і не втратять початкового кольору. Недолік полягає в тому, що ти маєш бути акуратним з ними, адже їх легко розірвати. Щоб уникнути цього, рекомендую в руль встановити якісну заглушку.
 
Ергономічні гріпси
 
Чому гріпси мають бути обов'язково круглими? Ергономічні мають сенс. В них є спеціальні напливи, які допомагають підтримувати кисті рук, коли руки втомлені і твоя позиція на велосипеді викликає страждання. Важливо правильно закріпити гріпси на рулі так, щоб напливи були не паралельні горизонту, а були направлені під кутом вниз. Кут нахилу визначається експериментально в залежності від посадки. Існують моделі з допоміжними ріжками, а також з замками, щоб гріпси не перекручувались.
 
Гріпси з піни
 
До того, як з'явились силіконові, гріпси з поролону були доволі популярні серед МТБшників. Вибирали їх за те, що вони мали низьку вагу та були хваткі в мокрих умовах. До того ж, піна куди м'якіша, ніж гума, з якою я мав змогу стикатись в своїй практиці. Недоліки полягають в тому, що їх легко розірвати та з часом вони грубішають від ультрафіолетового випромінювання. Уникайте нових поролонових гріпсів, які жорсткі на дотик, адже такі комфорту не додадуть. Оскільки перекручуючись, поролон легко розривається, гарною думкою буде вибрати модель із замками під шестигранний ключ.
 
Шосейна обмотка
 
Такі гріпси являють собою звичайну пластикову трубку з двома замками на кожному кінці, на яку намотана обмотка руля із синтетичної пробки. Вона м'яка і має добре зчеплення в мокру погоду. Варіант підходить для тих, хто бажає комфорту та можливість змінювати різні види обмоток та комбінувати кольори, а також якщо вона пошкодиться, її завжди можна перемотати заново.
 
Ріжки керма
 
Я рекомендую використовувати рожки по трьом причинам:
 
1. вони додають ще одну позицію рук на рулі, яка вимагає праці іншої групи м'язів, що в далекому заїзді допоможе втомленим рукам дещо відпочити;
2. коли встаєш з сідла, вони можуть стати допоміжним важелем, якщо тобі подобається такий хват;
3. вони захищають гріпси з силікону або поролону від ушкодження.
 
Гелеві рукавиці
 
Ще один шлях зробити катання на велосипеді комфортнішим — це купувати рукавички з гелевими вставками. На по-справжньому жорстких, розбитих дорогах гелеві рукавиці багато разів врятовували мої руки від судом. Тепер я ніколи не їжджу на МТБ без них.
 
Використовуєш баран?
 
Багато веломандрівників з США та Європи вже давно обрали спеціальні рулі-барани для МТБ, але у нас вони ще є екзотикою. Вони ширші за своїх шосейних "братів" і мають інший профіль. Для комфортного пересування на велосипеді, тримаючись верхнім хватом близько виноса можна наклеїти спеціальні гелеві подушечки. 2 мм товщиною, вони виконують гарну роботу пом'якшуючи вібрації від профілю дороги, особливо на крупнозернистому асфальті.
вело рукавички

Схожі статті

Лайфаймер сломал запястье и снялся с «Тур де Франс»
Допинг-проба «В» Астарлосы оказалась положительной
Украинский гонщик из команды ISD сломал руку

Прокоментувати статтю