Trek Auto Belt.



Важіль натяжувача.

Компанія Gates не одинока в спробі розширити вибір трансмісій для велосипеда. Нещодавно компанія Trek вирішила ризикнути і вирушити складним шляхом, розробивши власний пропрієтарний привід під назвою T.A.B. (Trek Auto Belt), який на думку інженерів вирішує ряд проблем, пов'язаних з натяжінням ременя, від яких страждає Gates Carbon Drive.

Ідея Trek Auto Belt проста: якщо ремінна трансмісія вимагає специфічної рами для повноцінного використання, в якій повинні бути або спеціальні дропаути, або ексцентрикова каретка, то чому просто не додати натяжувач з допоміжним роликом, який можна налаштувати в пару прийомів? Побічно ту ж саму функцію на багатошвидкісній трансмісії виконує пружина заднього перемикача, яка автоматично підлаштовується під довжину ланцюга і не вимагає дотримання чітко визначеної кількості ланок.

Задній трикутник з'єднаний лише одним болтом під шестигранний ключ.

Рішення Trek має певні переваги над Gates Carbon Drive. Серед них:

1. рама може мати будь-які дропаути;
2. ексцентрикова каретка в рамі не обов'язкова;
3. система Т.A.B. вільна від залежності правильного натяжіння і допускає широкий розкид значень цього параметру; можна натягувати трансмісію відповідно вподобанням;
4. якщо дотримані допуски по розташуванню зірки на втулці та на шатуні (белтлайн), ремінь буде автоматично центруватись завдяки особливій формі зубів, що нагадують Давньогрецький бустрофедон;
5. натяжувач легко звільняє систему, коли потрібно зняти колесо (при проколі, наприклад).



Trek Zektor SSB.

Оскільки система T.A.B. пропрієтарна, побачити її можна лише на велосипедах Trek. Система нова і поки що виробник не квапиться активно піарити її, обережно промацюючи ґрунт. В лінійці сітібайків є моделі Lync та Zektor, які Trek запустив без зайвого галасу. Їхні рами мають можливість роз'єднання заднього трикутника для протягування ременя, навіть ті моделі, які в стоковій комплектації обладнані звичною ланцюговою трансмісією. Дропаути в рамах звичайні — косі, в них немає навіть гвинтів для регулювання положення заднього колеса в трикутниці.

Ексцентрикова каретка, як ефективне рішення проблеми натяжіння на системі Gates, має один великий недолік: вона рухається. На жаль, від суми факторів: великого навантаження на педалі при стоячому педалюванні та від натяжіння ременя, каретка має властивість провертатися. Механіка процесу така: вісь каретки та геометрична вісь кареткового вузла не співпадають. Провертаючись, вісь каретки описує сегмент кола навколо геометричної вісі вузла, що призводить до втрати натяжіння і різкого проскакування ременя на наступний ряд зубів системи. Натяжувач T.A.B. призваний відмовитись від такої каретки взагалі.

Т.A.B. має і ряд недоліків:

1. при потраплянні піску на ремінь або на зуби зірки, трансмісія починає видавати неприємні звуки;
2. третій ролик в системі — додаткове джерело тертя; ККД трансмісії T.A.B. нижче, ніж Gates Carbon Drive;
3. пропрієтарність;
4. для заміни задньої зірки потрібен спеціальний інструмент.

За півтора десятка років трансмісія від Gates встигла набрати популярність і навіть пройти вже через третю ітерацію. Carbon Drive користується постійним попитом і це означає, що користувачі матимуть можливість в майбутньому дістати запчастини та комплектуючі, хоча й поки що доводиться замовляти їх через інтернет. Локальним магазинам не вигідно тримати на полицях деталі ремінної трансмісії. Gates продовжує випускати запчастини до застарілої системи CDC і не має планів зупиняти виробництво. T.A.B. в цьому відношенні виглядає темною конячкою і оскільки Trek запустила серію велосипедів з власною трансмісією без зайвого галасу, це виглядає скоріше як обережна спроба перевірити чи вдасться їм зачепитись на ринку в цій ніші, чи ні.



На фото показаний прототип T.A.B., що тестувався в брудних умовах з недбалим ставленням до догляду. Трансмісія пройшла декілька десятків тисяч кілометрів і продовжувала працювати навіть при тому, що каретку на велосипеді було вбито.

Trek Auto Belt складається з передньої та задньої зірки, ременя виробництва японської фірми Mitsuboshi (не плутайте з назвою відомого автовиробника, різниця всього в одну літеру), та механізму з роликом, що натягує ремінь. Система сумісна з втулками для сінглспіду та з планетарними механізмами. За твердженням Trek, трансмісія T.A.B. має міжсервісний інтервал близько 16000 км, що схоже на правду і звучить трохи скромно, оскільки ремінна трансмісія без проблем витримує пробіг далеко за 20 тисяч. Поступовий та очевидний знос трансмісії гарантує, що ви не станете заручником ситуації, коли запчастина вам потрібна... тупо зараз. Треба іноді мити трансмісію водою з милом і проводити візуальну інспекцію. Про майбутній сервіс трансмісія сповістить заздалегідь, задовго до критичного моменту, коли зненацька вийде з ладу.

Задня зірка має сінгловий шестисплайновий інтерфейс, передня сідає на звичайну п'ятилапку BCD130. В дропаут на манер гака перемикача вставляється лапка натяжувача з важелем. В нижній позиції важіль відпускає ремінь, в верхній — натягує його. T.A.B. дозволяє налаштувати натяжіння трансмісії так, як вам подобається, на відміну від Gates Carbon Drive, яка вимагає досить потужних значень. Надмірне натяжіння збільшить тертя і ускладнить обертання шатунів, а недостатнє призведе до проскакування. Trek не публікує ніяких фіксованих значень і дозволяє обрати велосипедистові власне налаштування. Головне — щоб педалі обертались легко.

При правильно виставленому белтлайні ремінь буде автоматично центруватись. Якщо ремінь перекошений, він почне скрипіти. Підлаштувати положення лапки натяжувача можна за допомогою 3-мм шестигранника. Відпустіть болт на лапці в дропауті та експериментальним шляхом підберіть правильне положення натяжувача. Положення правильне тоді, коли трансмісія працює безшумно.

Якщо зірки зношені, для зняття локрингу знадобиться ключ-кіготь та вельми специфічний хлист, що працює за тим же принципом, що й ланцюговий хлист для зняття касети. Використовувати ремінь не рекомендується, особливо новий. Враховуючи пропрієтарність системи, єдине місце, де ви зможете придбати такий інструмент — це офіційний дилер Trek, та якщо пропрієтарність вас все одно не лякає і ви волієте купити велосипед, обладнаний трансмісією T.A.B., раджу замовити цей інструмент разом з велосипедом, бо в жодній майстерні цієї штуки не знайдеться.

Потрібен ось такий інструмент.



Trek Lync 5.

Якщо ринок позитивно відреагує на нову, ні з чим іншим несумісну систему, від здорової конкуренції виграє і споживач, і залучені бренди. Може навіть статись так, як у випадку с Lefty від Cannondale: треті фірми почнуть виробляти власні компоненти та аксесуари на заміну брендовим.

Схожі статті

Знижки до Нового Року на дитячі велосипеди Trek
Скидки на велосипеды Trek и аксессуары Bontrager!
Розпродаж велосипедів TREK Marlin 6

Прокоментувати статтю