Професіонали не хочуть дискові гальма.

Асоціація Професійних Велосипедистів (Cycliste Professionnels Associés) провела опитування серед 546 спортсменів з приводу долі дискових гальм в пелотоні, використання яких на цей момент тимчасово відкладено до початку 2017 року.

Нагадаємо, дискові гальма в професійному пелотоні цього року проходили випробувальний період і були терміново заборонені 14 квітня після випадку з райдером команди Movistar Франциско Вентозо, який отримав серйозні ушкодження в завалі. Цей суперечливий випадок розділив пропонентів і антагоністів на два лагеря, оскільки задокументованих свідчень тому, що гонщик отримав глибокий поріз саме ротором дискового гальма, не має і сьогодні. Швидка реакція UCI була зумовлена шокуючим фото травмованого велосипедиста і його різкою критикою такої гальмівної системи в соціальних мережах і медіа, але ні свідків, ні матеріальних свідчень немає і наразі.

Припускається, що гострі краї ротора працюють, як дискова пила, розрізаючи м'які тканини, а розігрітий ротор після серії гальмувань може залишати серйозні опіки в завалі. Також проблемою є різна модуляція дискових і обідних гальм, що неминуче може привести до масових завалів.

Ці три питання і були підняті у запиті CPA до UCI. Представник CPA Джанні Буно ще рік тому висловлював побоювання з цього приводу: "Ми не проти інновацій, але вони не повинні запроваджуватись ціною безпеки гонщиків". CPA наполягає на округленні торців роторів, на прикритті роторів спеціальними кришками і на обов'язковому використанні дискових гальм на всіх без винятку велосипедах незалежно від приналежності до команди, щоб різниця в модуляції дискових і обідних гальм не ставала причиною масових завалів. Але на цей день UCI і CPA не змогли дійти єдиної думки і не змогли знайти компромісне рішення, що скоріш за все приведе до пролонгування заборони використання дискових гальм в сезоні 2017 року.

Спортсмени відповіли на просте питання: чи хочуть вони, щоб випробувальний період для дискових гальм продовжився з початку 2017 року, якщо пункти 2 та 3 не знайдуть підтримки у UCI?

15,71% респондентів будуть згодні використовувати дискові гальма навіть в тому випадку, якщо пункти, які викликають суперечки, не будуть підтримані UCI.

43,98% респондентів відповіли стверджувально, але лише у випадку, якщо UCI запровадить відповідні міри по пунктам 2 та 3.

40,31% спортсменів протестують проти використання дискових гальм у будь-якому випадку.

Таким чином, піднімається питання не тільки використання дискових гальм в професійних гонках, але й під ризик втрати потенційних продаж попадають всі виробники велосипедів і компонентів, адже любителі, які бажають змагатись в аматорських перегонах, що проводяться за правилами UCI, не будуть допущені до старту змагань через невідповідність технічному регламенту.

Можете скільки завгодно говорити про штучно створену стагнацію технологій; про ліміт ваги 6,8 кг, якого давно треба позбутись; про заборону пласких спиць і аеродинамічних щитків Mavic до покришок; про два трикутника і певні пропорції труб, якої необхідно дотримуватись, щоб пройти валідацію та інші обмеження, але є над чим замислитись — чи потрібно змінювати все, що працює і працює добре, якщо навіть професіонали, які не мають права вибору, які велосипеди і компоненти отримують за контрактом, якщо навіть вони пручаються перейти на новий виток технологічної спіралі?

Схожі статті

Дискові гальма у шосейному спорті під забороною.
Shimano оновила лінійку Sora та офіційно анонсувала Metrea
14 ідей які змінили їзду на гірських велосипедах

Прокоментувати статтю