Літо, велосипедне життя у самому розпалі, більшість з велосипедистів катають у відпусткахї у горах, закордонних подорожах або місцевих лісах. Для тих хто або ледачий, або нажаль працює у таку гарну пору, хочу розповісти як пройшов гоночний вікенд у італійському Вал ді Соле.

Цими вихідними у теплій та привітній Італії проходив кубок світу з XCO (Олімпійське кросс канрі)

З цього року формат змагань має вигляд короткої та швидкої трасси у перший день, так названий Short track, на якій спортсмени "розминаються" перед головною битвою.



На короткому треку протяжністю у 2 хвилини, гінці заробляють бали для міжнародного рейтингу UCI (50 відсотків від XCO), та виходячі з того, яку позицію вони займають на фініші, займають положення на старті у основній гонці вікенду - фіналі.

У завзятій боротьбі перемогу серед чоловіків  отримав чемпіон з циклокросу, один із наймолодших хто займав цей титул - голандській гінец Матье ван дер Поель.

На відміну попоредніх коротких трас, котрі були у більшості пологими, італійська ділянка починалась з жорстокого під'йому та подальшої секціі для форкросу.

Сем Гайз (Specialized), переможець останнього XCC в Нове Место, Чехія, очолив пелотон на першому підйомі, але його швидко "добрали" переслідувачі Ван дер Поель, чемпіон світу XCO Ніно Шертер (Scott-SRAM) і Ларс Форстер (BMC).

Форрстер атакував на третьому з 11 кіл, але був швидко повернений у основну групу, а потім і взагалі "загубився" на сьомому колі, коли ван дер Поель розв'язав масові атаки на підйомах.

Ніно Шуртер, не зміг або не захотів втримувати темг голандця та спокійно очолив основну группу, де на фінішному спринті не дав одержати друге місце Максіму Мароте (Cannondale team) утримавши по очках перше місце у рейтингу UCI.

У жінок  Аніка Лангвад (Specialized) продовжувала домінувати у новій дисципліні XCC, вигравши і третє шорт трекове змагання у Валь ді Солі.

Чемпіонка світу Джоланда Нефф (Kross Racing) атакувала на першому підйомі, що стало   тактичною помилкою. Після поганого завчасного спринту, вона "відкатилавсь" до основної  групи в кінці восьмого кола.

Ленгвад вибрала іншу тактику, очолювала основну групу з Поліною Ферран Превот (Каньйон Фабрика), Алессандрою Келлер (Thomus-RN Racing) та Енн Таубер (Sandd American Eagle). На четвертому колі з десяти, вона від'їхала від группи разом з Келлер, а через три кола, від'їхала і від неї.

Через коло Келлер, була подолана на під'йомі Таубер, котра протрималась на цьому місці до фінішу, закінчивши другою, Келлер - посіла трєтю сходинку. Перемога Ленгвад збільшила її перевегу над Нефф у загальному заліку кубку світу.

Переходячи до основного змагання хочу зробити акцент на тому, що спортсменам доволі-таки пощастило з погодою. Трасса має безліч кам'яних секцій та складних траверсів, де у дощ дуже"весело".

Змагання у чоловіків розпочались з великого массового старту по широкій алеї. Давно не бачили таких ділянок, де буде видно одразу весь пелотон. Сотня коней в раз зірвалася зі старту та поїхала підкорювати підйом.

Перші два кола пелотон їхав дуже кучно, лідирував Генрі Авенчіні(Cannondale) піднявши доволі високий темп з самого початку. Траса доволі складна як в фізічному, так і в технічному плані. Затяжні підйоми з рихлим ґрунтом доволі швидко вимотали молодого бразилійця та він очікувано "відвалився" в середину основної групи.

Пелотон, як і зазвичай, завжди очолював багаторазовий чемпіон світу та олімпійській чемпіон - швейцарець Ніно Шуртер. Складну технічну трассу з безліччю "гравіті" елементів спортсмен долав на своєму Scott Spark у кастомному забарленні на честь 60-річчя торгівельної марки.

Цікаво, що у першій десятці я помітив лише 2 хардтейли. Складна трасса з великими дропами та валунами, рихлий пересушений глиняний ґрунт, змушували спортсменів обирати підвіси, заради збереження контролю та запобіганню відриву колес від нестабільного покриття.

Головними діячами пелотону були Фумік, Шуртер, Ван дер Поел, Авінчіні, Серано та несподіваний гість з Італіі Герхард Керхбаумер (Torpado).

Третє коло олімпійский чемпіон Шуртер вирішив розпочати з колосального спринту. Завдякі прекрасній фізичній формі та відмінному володінню велосипедом на технічніх ділянках, вже через коло відстань від основної групу склала 36 секунд. Я, чесно кажучи, гадав шо перевага буде збільшуватися, і чемпіон завершить гінку спокійно та без різкіх рухів. Але, зважаючи на те, що ми не стаємо з віком молодшими та й конкуренція з кожним сезоном все вища, спокійно завершити змагання йому не дали.
Дивлячись на те, що перший етап, або через стратегічну або фізічну помилку, він програв юному Самуєлю Гейзу, котрий покарав Ніно на фінішному спринті, а другий етап до кінця боровся з членом команди Trek - Антоном Купером і переміг буквально на півколеса, інтрига почала розпалюватися.

Здобута відстань почала танути в середині 4 кола та зійшла нанівець до 5го.
Герхард Керхбаумер, "добравши" лідера, почав активно вести боротьбу за подіум.
В плані техніки обидва спортсмена демонстрували відмінний класс проходження складних елементів та шикарну фізічну форму, відпрацьовуючі затяжні апхіли.
В середині 6 кола Шуртер трохи відпустив італійця вперед, мабуть для того, щоб той "накатався" та був легкою здобиччю на фініші.

Цього не сталося. Боротися довелося до самого кінця. І лише на фінішному спуску з величезними дропами та прольотами, чемпіон довів свій тітул. У Герхарда не було шансів. 

Ван дер Поель фінішував третім, далася взнаки перемога у ХСС напередодні. Важкі умови та доволі-таки спекотна, хоча і без відкритого сонця погода, виснажувала спортсменів не менше складної траси.

Важкі та виснажливі змагання підійшли до кінця, нарешті можна видихнути та насолодитися оваціямі вдячних глядачів

Жіночій старт.

Зі старту, як і завжди, піднявся великий кантрійний темп. Шар пилу, доречі, по котрому катали колеса спортсменок, також піднявся у повітря, утворюючи брудний "туман"
Жіночі перегони дуже драматичні останнім часом, як по розвитку подій протягом змагань, так і на фініші. Не стала виключенням і сьогоднішня гонка.
Через велике скупчення спортсменок на вузькій дилянці, основні діючі особи потрапили у завал. А саме Аніка Лангвад та Лінда Індерганд.
Аніка травмувала ліву руку, а Лінда залишилася зі зламаною рамою і також, нажаль, не змогла продовжувати змагання.

Після того, як падіння "перегорнуло" группу лідерів, вперед вийшли Поліна Ферран-Прево та Іоланда Нефф. Іоланда постійно відривалася від француженки на підйомах, але Превот відпрацьовувала на рівних ділянках, скорочуючі розрив, знову і знову.

Емілі Батті переслідувала спортсменок, замикаючі трійку лідерів. Протягом змагання перша п'ятірка була практично незмінна: Поліна Ферран-Прево, Іоланда Нефф, Емілі Батті, Майя Влощовська та "вічна" Гун-Ріта Дале-Флешаа.

Досвідчена Нефф атакувала на 5 колі, але через вадкі умови та сильних суперниць, не змогла довго втримувати перевагу. На 6 колі основна група "добрала" втікачку, після чього, ситуація почала змінюватися і головною діючою персоною стала колега по команді - Майя Влощовська.


Спочатку Нефф, Бетті та Ферран-Превоту почали переслідування, але сьогодні Волошковська встала "з тієї ноги", та довела, що вона вміє перемагати. В останній раз це було довгих 6 років тому.

Емілі Батті зайняла друге місце, а Іоланда Нефф фінішувала на третій сходинці.

Велике досягнення для канадської спортсменки - Емілі завжди дуже близько катає до жаданого подіуму, але вже давно не виходило піднятись вище 4 місця.

Також відмічу, що значна більшість першого ешелону використовувала двопідвіси. Були помічені гідравлічні підсідели зі регульованою висотою. Такі атрибути стають все більш необхідними частинами велосипеду як на змаганнях світового рівня, так і у повсякденному житті простих райдерів, таких, як ми з вами.

Наша Яна Беломоіна фінішувала на 9 місці - напевно не встигла відновитися після перемоги на XCO в Італіі, котре проходило тиждень тому.

На завершення хочу сказати, що дивитися професійні змагання дуже захопливо та інформативно, особливо якщо ви хочете розібратися що до чого.  Техніка проходження, прийоми та тактичні аспекти, з котрих складається цей чудовий вид спорту.

Схожі статті

Аарон Гвін переможець 3-го етапу кубку світу з Downhill.
Результати четвертого етапу кубку світу MTB XC
Фотозвіт з ІІ етапу Кубку Києва з велокросу 2018

Прокоментувати статтю