Затишне курорте містечко Карпач, розташоване в горах Крконоше, в цьому році приймало міжнародну презентацію TREK World Central Europe. Мальовнича місцевість, велика кількість туристів та відпочиваючих. Шикарний п’ятизірковий готель та чудова експозиція велосипедів, від одного з лідерів вело індустрії в світі.

Дорога до Карпача, для нашої делегацій проходила через мальовничий Вроцлав. Старе місце з неймовірною атмосферою та архітектурою. З дійсно по-європейські налаштованою інфраструктурою для пересування містом. В таких містах дуже комфортно себе почувають велосипедисти. Їм не потрібно намагатися «вижити» серед потоку розлючених автомобілістів, котрим постійно не вистачає місця для їх величезних смердючих бляшанок.

 

Відволікся. Прогулянкою по старому місту ми завершували наш вечір, наповнюючи свою ауру позитивом від заходу сонця.



 

Вранці старе місто показало себе з іншої, не менш яскравої сторони.







 

Наступного дня, в обід ми вже були на місці. Поки чекали заселення, вирішили оглянути тестовий парк нових велосипедів 2019 року.

 

Американці надали для тесту доволі великий спектр велосипедів, котрі були оптимально підібрані під особливість місцевого ландшафту та доріг.
Для тих, хто любить кататися по шосе, були виставлені оновлені моделі Trek Emonda SLR 7, ендуренс модель Domane та декілька гревелів Сheckpoint.



 

Для поціновувачів гірських трейлів, з різним типом покриття, від каміння до гравію, господарі видали велику кількість оновлених двопідвісів різного типу призначення, такі як Trek Fuel EX8, Remedy 9.9, Remedy 9.7, Slash 9.7 та Slash 8.

 

А також повністю новий Full Stache та достойний асортимент електро-байків, котрі були дуже актуальні в місцевості з такими довгими затяжними підйомами. Це двопідвіс Powerfly FS та хартейл Powerfly.
Увагу звернули і на електрику для міста. Конкретно був наданий Trek Powerfly 7 .



Привітні майстри тесту надавали допомогу по налаштуванню та підбору велосипедів. Нам звичайно хотілося покататися після довгого сидіння в кріслі автівки, але сьогодні зовсім не наша черга та й плани зовсім інші.

Нас чекала привітна презентація котру розпочав сам Гарі Фішер. Людина, котра для маунтінбайку в свій час зробила дуже багато, та робить і понині. Людиною, котрою пишаються тисячі в тому числі і я.
Послухавши всіх виступаючих, ми плавно перейшли до огляду оновлених та радикально нових велосипедів, котрі були представлені у величезній залі з шикарними підвісними люстрами.

 

Тепер трошки менше тексту та більше фото. Знайомство з велосипедами ми розпочали з оновленої міської та туристичної серії Dual Sport та FX.
Рами отримали новий профіль труб, внутрішню проводку та зменшену загальну вагу.



 

Акуратні та стрімкі силуети міських велосипедів були трошки розбавлені дещо «вагітними» електро-велосипедами для міського комьютінгу.



 

Неподалік розташувався туристичний десант від американського виробника.
Оновлений 520, котрий набув передній багажник та класичні шосейні дуалконтроли, набув більш епатажної зовнішності та ще декілька боночок для кріплення чого завгодно :)
Старші брати 920 та 1120 не набули суттєвих змін, окрім дещо нового забарвлення та лоску.



 

Поруч, нас чекала нова модельна серія з колись популярним іменем Wahoo. Тепер, це серія дитячих полегшених велосипедів на 20 та 24 дюймових колесах. Яскравий зовнішній вигляд, алюмінієва жорстка вилка та надійна задня втулка, комбінація яка зробить велосипед практичним та зручним для маленьких розбишак.







 

Також для діток були представлені напівфети Trek Roscoe 24. Велосипеди котрі надають велику стабільність, контроль та амортизацію. Моделі відміно підійдуть як для байкпарків та пустелі, так і зимових прогулянок.
Старші моделі Roscoe, доречі, також набули деяких не суттєвих змін і були представлені поруч.

 

Далі посеред залу на окремих стендах розташувались гірські двопідвіси. Великий асортимент чоловічих Fuel Ex доповнювала лінійка жіночих. Занижений стендовер, дещо коротше кермо та положення на велосипеді відрізняє велосипеди прекрасною половини людства від звичайних.



 

Fuel Ex як і старші брати, моделі Slash та Remedy, не набули суттєвих змін стосовно рам та геометрії. Визнаю, що складно привнести щось радикально нове в доволі технологічну, продуману та перевірену раму.  
Окремо від всіх були представлені моделі з заднім амортизатором, котрий володіє технологією True shaft.
True shaft – якщо коротко та зрозуміло, це конструкція заднього амортизатора, котрий не має розділювального поршня IFP. Це робить зрушення підвіски неймовірно м’яким. Вона, порівняно з класичним амортизатором, більш м’яка та в свій час і пружна.



Ця технологія використовується виробником на середньоходних підвісах для трейлу та ендуро
Fuel EX, Remedy та Slashe, рами котрих, як я вже казав, не набули значних змін. З суттєво помітних - більш втоплене кріплення фляготримача, для забезпечення більш комфортного користування флягою.

 

Естетично було експоновано серію гірських велосипедів для змагань у дисципліні кросс канті.
Серія Procaliber набула декілька нових забарвлень, котрі ще ліпше підкреслюють індивідуальність цього комфортного та в той же час ефективного хартейла.



 

Поряд розташувались старші брати двопідвіси Top Fuel з оновленим дистанційним блокуванням підвіски. Дуже вдала нова монетка від RockShox класно співпрацює з амортизатором FOX.



 

Звичайно Trek окремим стендом виділив свої власні напрацьовки в концепції нового гірського велосипеду. Це стосується 29+ стандарту коліс.
Цього року, вони «викатили» двопідвісну версію бестселеру Stache – Full Stache.
Це цікавий та своєрідний байк з 130 мм ходом підвіски, 29+ колесами та можливістю встановити ремінну передачу.



 

Біля них поодиноко сумує пишний красень Farley.

 

Невеличкий стенд присвячений даунхільним велосипедам прикрашав чемпіонський байк Рейчел Афертон та два красеня Trek Session 29 та Trek Session 8 Park.





 

Не менш яскрава серія велосипедів для ендуро Trek Remedy та Slash.



 

Біля сцени в кутку сором’язливо стояв великий стенд з як то кажучи «майбутнім» - електро-велосипедами.
Дивлячись об’єктивно, за зростом продаж у світі та тенденцією на попит, за цим класом велосипедів дійсно якась частка майбутнього. Велосипеди котрі дозволяють більше, коли ти вже накатався, або просто приїхати на роботу вчасно і не запихатись.

 

Оновлені моделі Powerfly FS та звичайний Powerfly, а також ніхто не забув про жіночій сегмент.
Великий запас ходу, 4 режими та доволі невелика вага, високий рівень обладнання та модифікацій запропонує вам асортимент Trek.



 

Біля сцени ми побачили стенд з оновленими велосипедами Marlin 2019, котрі ми вже маємо в асортименті наших магазинів в  Україні. Новий Marlin став легшим та технологічними, достойна заміна попередній рамі, котра чесно кажучи вже не відповідала умовам актуальності на ринку.

Безумовно, коли ви кажете комусь марку TREK, вони не можуть не асоціювати назву бренду з шикарними та технологічними шосейними велосипедами.
Цей стенд був освітлений більш яскраво, та викликав на себе більше уваги ніж інші.

 

Оновлений Madone - головна подія в шосейному світі Тrek. Космічний дизайн та форми, новітні технології, краса та ефективність, що ще я забув з епітетів :)



 

Аеро-шосе, ендуранс, велосипеди для гірських етапів. Триатлонічні «космічні кораблі».
І звичайно, найактуальніша наразі тема – гревели та їх похідні.



 

Яскраві, швидкі та комфортні – це те, що цінують в універсальних велосипедах для твердого покриття.

 

Серія Checkpoint, Domane, Crockett та Boone заслуговують на увагу. Оновлені рами та обладнання, все заради того, щоб задовольнити різноманітні забаганки користувачів









 

Біля гревелів розташувався стенд доступних шосерів початкового та рівня, це моделі серії ALR.
Такі ж ефективні та зручні, тале ще й доступніші.

 

«Прикрасою стола» як і зазвичай стала окрема лінійка велосипедів у кастомному забарвленні Project one.
Рами велосипедів, котрі ви можете розфарбувати у будь-які кольори та дизайн, все що ви можете собі уявити, це можна втілити в унікальному забарвленні рами.





 

Яскраво освітлені стенди з компонентами, одягом та аксесуарами Bontrager.
Багато оновленої та нової продукції серед одягу та взуття.   

Приємні на дотик гріпси, в різних кольорах, котрі ви можете помітити на велосипедах Trek 2019 року, таких як X-caliber, Marlin, Procaliber та інщі.

 

Власна хімія та мастило для догляду за велосипедом.

 

Величезний вибір форм та кольорів в аксесуарах.

 

Естетичні та легкі педалі під брендом Bontrager.

 

Шоломи, від дитячих до професійних.

 

Взуття, котре нікого не залишить байдужим. Різноманітність модельного ряду, призначення, технологій та кольорів. Цим відрізняється оновлена лінійка взуття.

 

Окремо звернув увагу на актуальні компоненти для сьогоднішнього ринку. Підсідельні штирі Bontrager Drop Line з регульованою довжиною.
Такі круті, надійні і дійсно корисні компоненти будуть в асортименті вело магазинів країни вже незабаром.

 

Надлегкі компоненти з композиту робляться безпосередньо в штатах, вручну.

 

На останок підійшов до улюбленого стенду з колесами. На ньому представлені оновлені моделі шосейних та байківських колес, переважно карбонових.
Асиметричний профіль обода, для рівномірного зонту та натягу спиць, як в алюмінієвих так і в карбонових версіях. Аеродинамічні батовані спиці, котрі мають велику пружність і в той же час невелику вагу.
Кастомні втулки з технологією Rapid Drive 108 та 54.
108 - у корпусі храповика використані 6 «собачок» та дуже дрібне кільце, щоб кут зачепу був якнайменшим, це надає змогу спортсмену використати прискорення по максимуму, та більш чітке та «відзивчиве» підкручування, порівняно зі стандартними втулками.

54 – це типовий механізм з дрібними шлицями на фірмових кільцях від фірми DT Swiss Ratchet System 54t. Використані для досягнення тієї ж мети, малого вільного ходу, але з іншими, більш легкими нутрощами.
А також представлені топові колеса серії Bontrager XXХ, на яких виступають велика кількість команд з Trek. Наприклад канадку, тендітну Емелі Баті, ці колеса в цьому сезоні привезли на 3 місце в загальному заліку кубку світу.

 

Вранці наступного дня, нас чекав тест велосипедів, котрі ми бачили у виставковій залі напередодні.

 

Велосипеди у всіх розмірах та асортименті, чекали нас на тестовому майданчику.
Першим на тест я вирішив взяти топовий Trek Remedy 9.9, для того щоб потім брати велосипеди нижче рівнем та порівнювати відмінності.

Трасу для тесту було обрано найважчу з представлених. Спочатку приблизно 2 кілометри треба було підійматися по асфальтному серпантину угору, після чого трейл повертав у ліс.
Перший підйом у лісі доволі складний в плані градієнту та техніки. Треба було на невеликій швидкості підійматися по вузькій кам’яній колії, котра періодично вигинались з боку в бік. Покриття було не дуже стабільним та доволі сипучим. Через це потрібно завантажувати переднє колесо, котре через агресивну ендурну геометрію Ремеді, недостатньо завантажене.
Підйом плавно перетікав у широку дорогу з невеликим камінням, котре деінде стирчало з боків.
Швидкість на схилі доволі велика, через це на поворотах треба було добре притискати підвіску тримаючись на зовнішній стороні байку.
Найяскравіша ділянка розпочиналась після крутого повороту вліво. Піша тропа, рясно усипана камінням. Причому воно було нерухоме. Валуни утворювали дещо, що нагадували сходинки, місцями на дорозі лежали стовбури дерев, через які потрібно було перестрибувати. В принципі як і через більшість сполучень з камінням.
Дійсно складна ділянка, на який легкий та керований гірській двопідвіс від Trek, був просто неперевершений. 

Велика колісна база, широкі та легкі карбонові колеса, взуті в агресивну гуму Bontrager SE4 650х2,6 та неймовірно м’яка та бездонна підвіска з фірмовим амортизатором Thru Shaft, робили спуск безпечним та прогнозованим. Швидкість завдяки ефективній взаємодії підвіски з рельєфом була приголомшлива.
На виході з чергової сходинки я допустив невелику помилку і не встиг перенести корпус вправо, велосипед вдало відпрацював по валунам і «зберіг» безпечного рейдера.
Відчуття просто неймовірні.
Далі тестовий маршрут пролягав через розбиту автомобільну лісову дорогу з калюжами.
Для великого ендурного байку це навіть не забавка, просто прогулянка.

Наступним тестовим відрізком став карколомний спуск з сипучими траверсами котрі були рясно всипані корінням та невеличкими пеньками. Не така складна ділянка як попередня, але через більшу швидкість та сипучій пісочний ґрунт, потребувала неабиякої концентрацій та контролю.
Широка гума, яка була встановлена камерно та відверто перекачана під мою вагу, доволі гарно поролася з завданням втримати бідолашного рейдера в сідлі.

Велосипеди такого рівня практично роблять все за тебе самі. Безумовно без чіткого налаштування підвіски котра має оптимізований кастомний амортизатор та вилку, чітко перевіреною геометрією, котра може налаштовуватися в залежності від ваших вподобань, можете налаштовувати кут рульової.
Це наддасть можливість або ефективніше їхати вгору або навпаки, летіти з карколомних спусків, довірившись доволі пологому куту рульової.

Композитні компоненти надають легкість, жорсткість та комфортну керовану роботу з велосипедом. Це не маркетинг, це працює. Велосипед швидко і чітко виконую всі твої команди. Потужні гальма з 4 поршнями Shimano XT, дають інформативний відгук та дозування потужності.
Трансмісія високого рівня Sram X01 Eagle, не дає жодного поводу для нарікань. Працює неймовірно чітко навіть у разі використання під навантаженням, перемикаючись на велику кількість передач вгору.
Безумовно, підйом асфальтом цей велосипед їде доволі повільно. Чітке блокування підвіски за допомогою амортизатора з трьома позиціями компресії та налаштування на вилці допомагає заощаджувати свої сили, що може допомогти вам у реальних умовах використання, змаганнях або простих покатеньках на вихідних.

 

Гарно коли велосипед може їхати вгору і стабільно та керовано їхати з гори. Таким велосипедом в лінійці Тrek є Fuel Ex.
Він став другим велосипедом котрий я взяв на тест.

Fuel EX 8 2019 року, радикально інший. Він ефективніший вгору, завдяки меншій колісній базі та більш гострим кутам рульової так підсідельної труби, вужчим покришками та підвіскою з меншим ходом.  
Це було помітно як на асфальтному серпантині так і на першому підйомі з камінням та гілками.

Зовсім інакшу картину велосипед продемонстрував на спуску.
Налаштований на ефективність, він не був таким плавним та м’яким як попередник. Байк неохоче втискався в повороти та більше відскакував від каміння. Кокпіт, рама та колеса відчувались порівняно з карбоновими аналогами у Remedy, менш керованими та жорсткими. Так, для більшості з райдерів базової комплектації було би цілком вдосталь, а для тих хто розпещений  жорстким та легким карбоном, є топові версії Fuel Ex`а  :)

З корінням ситуація була трошки ліпша, в силу того, що великі та чіпки покришки від Bontrager XR4, з захистом боковини, дуже адекватно себе почували на рихлому ґрунті. Жваво перекатувались через коріння та ритвини на вузькому сінглтреку.
Трансмісія GX Eagle значно простіша та менше відзивчива ніж Х01, гальма в повній мірі зупиняли трейловий найнер, але потужності іноді не вистачало.

Я помітив, що класична одноважільна підвіска від Trek – ABP, значно менше розхитується порівняно з чотириважільною, котрою володію сам. Це реально важливо для економії енергії на підйомах, та керованості велосипеда на складних технічних ділянках.

Чітка робота регульованого підсідельного штиря дуже допомагала проходити складні ділянки, та дуже зручне розміщення його монетки на кермі зліва, котра стала на порожнє місце замість монетки переднього перемикача.

 

Після випробування на ендурних трейлах оновлених гірських велосипедів від американців, я вирішив втілити свою давню мрію і катнути на крутому карбоновому шосейному велосипеді. Таким велосипедом став Trek Emonda SLR 7.
Що я можу сказати... Я взагалі не шосейний райдер, на подібному велосипеді в останній раз я катався 8 років тому. Через це, перші кілометри, просто намагався всістися на нього, як треба. Ще декілька кілометрів, намагався розібратися з керуванням електронної трансмісії Shimano Ultegra Di2.

Їдучі гірськими перевалами за досвідченим рейдером, я постійно відставав та перестраховувався на поворотах. Не дивлячись на мою неправильну посадку велосипед здався мені доволі комфортним.
Через брак досвіду я не можу сказати наскільки він гарно відпрацьовував розбиті ділянки траси та спуски, але у підйоми він їхав бездоганно.

Максимально ефективний та жорсткий, керований незважаючи на незвичне кермо.
Потужні дискові гідравлічні гальма, котрих вистачало всюди. Гірські серпантини із «закритими» поворотами, це як раз дуже яскравий приклад потреби потужних гальм на шосе.

Бездоганна інтелектуальна робота трансмісії робила цікаву поїздку на велосипеді ще і легкою.
При великому перекосі ланцюга модуль керування сам зкидував ланцюг з великої зірки на маленьку попереду та ставив меншу позаду.

Стосовно легких та жорстких карбонових коліс Bontrager Aeolus 3. Це дуже крута та технологічна штука. Широкі обода, котрі виступають за межі покришки, мінімізують вірогідність пошкодження бокової частини гуми при ударі. Високий профіль та прямі спиці надають неймовірну жорсткість легким колесам від американського виробника.

 

Після довгих підйомів та спусків з гірських перевалів, вдосталь накатавшись на дуже крутому шосейному велосипеді я вирішив трошки відпочити. А так як ще трошки залишалось часу, я вирішив випробувати електричний двопідвіс Powerfly FS 7 Plus.

Наперед скажу, що це слушне рішення, оскільки я вже добряче укатався, мені не завадить допомога :)

Почну з того, що це 25 кілограмовий плюсовій трєйловий велосипед, котрий має доволі зручну геометрію та посадку.
Виїхавши на ньому з тестового парку я почав розбиратися у питанні Асистента. Велосипед має 4 режими допомоги електроприводом.
Еко – це економічний режим, котрий практично не допомагає їхати вгору. Мені здалося, що він просто перетворює вагу з 25 кг на 18, тобто крутити важко, але можливо.
Е-байк - режим, котрий повністю нівелює вагу 25 кг и перетворює велосипед, по динаміці в обертах, ніби на 13 кілограмовий байк.
Тур – це режим, котрий мені сподобався найбільше. Тут ти не відчуваєш збільшеної ваги велосипеда, та ще і тобі додають 2-3 км до середньої швидкості. Реально найзбалансованіший режим.
Турбо – ось це реально режим для лінивих. Мотор допомагає доволі суттєво, додаючи до середньої не менше +5-6 км. Можливо і більше, я на такому режимі проїхав метрів з 50.

Дуже допоміг підійматися як по асфальту так і по першому складному підйому лісом. Для спуску я вимкнув Асіст, просто мені він все одно нідочого, та і трошки він мене лякав, чесно кажучи.
Що можу сказати, це велосипед явно не для таких умов.
Кремезні колеса сунулися вниз, за керованість відповідав 750 мм руль, але навіть його іноді не вистачало.
Велосипед немов ведмідь «прасував» кам’яні сходинки, але жодного разу, підвіска не зпрацьовувала до відбою. І це незважаючи на додану вагу мотора з акумулятором.
Технічні елементи проходити мені було важко, бо я не міг перестрибнути через декілька ділянок, та й взагалі підняти цей байк  у повітря.
Секція з корінням була чимось схожим на кам’яну. Електро-велосипед «праскою» сповзав вниз, незважаючи на гілля та коріння.

Для фінішного підйому асфальтом заблокував підвіску та компресію, щоб ця «махіна» не хиталась, коли я крутив на режимі Тур.

З того що можу сказати про цій велосипед.
По-перше - це не велосипед, а щось середнє між велосипедом та невеличким мопедом.
Він цікавий та заслуговує на ту увагу, котрою користується в станах Європи та північної Америки.
Йому об’єктивно не вистачає гальм, для таких покатеньок. Але якщо говорити також об’єктивно, це велосипед не для таких трейлів. Він занадто важкий та створювався зовсім для іншого.

На режимі тур, той котрий оптимальний, ви можете проїхати приблизно 200 км по різному покриттю, не дуже навантажуючись. Це класний транспорт, котрий повинен бути.

Повернувшись в тестовий парк я віддав електричне чудо та пішов відпочивати після навантаженого але дуже цікавого дня.



Наступного дня я вирішив випробувати радикально нову та унікальну модель Full Stache.
Це трейловий підвіс з колесами 29х3,0 дюйми та ультра короткими пір’ями.
Велосипед, котрий робить виклик.

Для чого він? Кому він потрібен?

Незважаючи на величезні габарити, велосипед доволі легкий та керований.
Але фізику не обдурити. Коли почався перший підйом, величезна вага та супротив агресивного протектора нових покришок Bontrager XR4 відразу дався взнаки.

Заблокувавши підвіску та вилку я потроху пересувався вгору. На кам’яному підйомі було дуже складно обирати  траєкторію, зважаючи на великі габарити.
Велика вага змушувала обирати максимально легкі передачі, для того щоб взагалі не зпішуватися.
Спуск велосипед їхав дуже цікаво.

Величезні колеса мають настільки велику інерцію, що в пласких поворотах я ледве утримував байк. По кам’яних сходинках, завдяки геометрії та дії фізики, велосипед дуже цікаво їхав, немов ендуро Trek Remedy, тільки трохи погладшавши.
Коріння на широких та «злих» покришках проходилось дуже впевнено, але з невеликим елементом праски.

Останній асфальтний підйом забрав всі сили, котрі повністю не відновились після вчорашнього катання.
Я і досі не визначився, для чого цей велосипед. Напевно це повинен визначити для себе кожен сам.
Американці позиціонують ого для сипучих гір та пустель таких як Юта.

 

До від’їзду залишалось ще трошки часу, і я вирішив за порадою колеги випробувати ендурний найнер
Trek Slach 9.7
Після важкого електробайку, ендурний найнер відчувався немов пушинка.
Агресивна гірська геометрія і в той же час ефективно оптимізована робота амортизації, налаштування компресії таким чином, щоб ви могли проїхавши з вітерцем по крутому схилу, потроху забратися на велосипеді верхи, а не штовхати його пішки.

Чутливий фірмовий амортизатор Thru shaft, 150/160 хід підвіски, легкі та жорсткі колеса з неймовірно малим вільним ходом, агресивні покришки, велосипед котрий дуже цікавий для тих, хто любить великі та стабільні колеса і агресивне катання з елементами гравіті.

Незважаючи на велич велосипеда, я доволі сильно втомився від штовхання Full Stache вгору. Тож колега штовхав мене вгору по асфальту за допомогою електро-велосипеду Powerfly FS 7.
 
Це було настільки видовищно, що більшість туристів «позгортали шиї» дивлячись на це дійство.
Для цих цілей електро-велосипед, круто підходить :)

Добравшись до підйому з корінням та коліями, я перейшов до спуску.
Завдяки фірмовому амортизатору та неймовірно чітким базовим налаштуванням, велосипед просто «летів» над камінням. Безумовно, це досягнення 29 дюймових коліс та покришок.
Після «праски» Full Stache’a, Slash для мене був схожий на скальпель. Він настільки легко і чітко порався з нерівностями, що аж захоплювало дух.
Каміння та коріння він підкорив нараз.
Безмежний запас ходу підвіски пробачав всі незначні помилки і я летів зі схилу стабільно і чітко, без зносів та розворотів.

 

На жаль, тести скінчились і нам вже треба було збиратися та виїжджати назад додому.

Шикарний вікенд, місцевість та люди, з котрими ми зустрілися, так я можу описати презентацію новинок 2019 року від лідера індустрії  - велосипедної компанії TREK.

Додому «з вітерцем», авто чекає!

Схожі статті

Надходження веловзуття Shimano 2018!
Trek 2017 готовий до продажу!
Розіграш велосипеда TREK Marlin 7!

Прокоментувати статтю