— Ми зробили карбонові ротори, несіть свої гроші!

 
Вагоманьяки, готуйте свої збереження і прощайтесь з ними! Іспанська фірма Alpha розробила гальмівні ротори з карбонового волокна. Чому це круто? В теорії ви отримуєте цілий вагон переваг. По-перше, вага звичайного сталевого ротора діаметром 160 мм в середньому складає 130 грамів, а карбоновий такого ж розміру важить лише 41 грам. Це трикратна економія ваги, що, погодьтесь, чимало. По-друге, карбонові ротори значно жорсткіші за сталеві і у вас не виникне потреби виправляти викривлений ротор спеціальним інструментом-виделкою з невідомим результатом. Карбоновий ротор завжди буде чітко тримати форму незалежно від того, які гілки на трейлах будуть попадати в його отвори. По-третє, карбонові гальма давно довели свою перевагу в автомобільному і мотоспорті над звичайними чавунними, пропонуючи значно сильнішу гальмівну динаміку і майже нескінчений запас міцності при частих гальмуваннях. Гальма майже не перегріваються і не втрачають гальмівної потужності з ростом температури, як це роблять звичайні зі сталевими роторами. Коли гальма з чавуну вже починають слабшати, карбонові лише виходять на робочу температуру і тільки починають "хапати" сильніше. Наприклад, відомі гальма Porsche PCCB з жовтими каліперами стали еталоном в автоіндустрії. Вони пропонуються за окрему плату на нижчих моделях і коштують аж-но 7000 €, але це того варте: їхня гальмівна динаміка перевершує деякі чисто гоночні гальма.
Alpha Introduces A 32 Gram Carbon Disc Brake Rotor

(обговорення на форумі)

Прихід таких гальм до велоіндустрії був очікуваний і, чесно кажучи, вже запізнився. Хтось мав принести цю ідею до велосипедистів і ось нарешті це сталося. Ротори Alpha виробляються в Іспанії. Виробник пропонує ротори поки що тільки під 6-болтовий стандарт (ніяких центерлоків, як у Shimano), але всіх популярних діаметрів: 140, 160, 180, 203 мм, тож будь хто може встановити такий ротор на будь-який велосипед від шосейного і циклокросового до даунхільного. Шосейний ротор діаметром 140 мм важить лише 32 грами, а даунхільний 203 мм — всього 70. Ширина ротора більша, ніж у звичайного сталевого: 1,9 мм проти 1,8 у Shimano і 1,6 у Hope.
Alpha Introduces A 32 Gram Carbon Disc Brake Rotor
 
Якщо хочете полегшити колеса свого улюбленого коня, готуйтесь викласти від 56 до 98 € за кожний ротор. Також для ефективного гальмування вам знадобляться спеціальні колодки. Органіка і напівметал не підходять.
 
Гарно, е? Авжеж гарно!
 
Занадто гарно, щоб бути правдою.
 
Компанія стверджує, що ротор складається з карбонового волокна та керамічного полімеру. Але на фото ми бачимо звичайний листовий карбон, порізаний на фрезерному станку, ніякої кераміки тут немає. Якщо ви колись тримали в руках чи хоча б бачили карбонокерамічний гальмівний диск, ви б одразу помітили різницю.
 
Спитайте власників шосейних карбонових ободів чи подобається їм гальмівна динаміка в мокру погоду і вони заперечливо похитають головами. Вона гірша ніж на вбитих вібрейках. Чому? Тому, що це не карбоно-кераміка і тим більше не карбоно-карбон, який використовується в автогонках і авіаіндустрії для того, щоб зупиняти винищувач Boeing F/A-18E/F Super Hornet.
 
Рівень тертя карбонової колодки о карбоно-керамічний диск значно вище, ніж рівень тертя колодки будь-якого іншого хімічного складу о сталевий ротор, тож карбонові гальма мають зупиняти вас краще. Значно краще. І це не межа. Карбоно-карбонові гальма мають ще вищу гальмівну динаміку, проте за рахунок меншої довговічності. Ротор системи карбоно-керамічних гальм майже не стирається і може прослужити більше терміну служби транспортного засобу, на який він встановлений, якщо робоча температура не перевищує 750°С. Якщо температура перевищує цей показник, оксидування починає перетворювати молекули вуглецю на діоксид вуглецю, який просто випарюється в атмосферу. На велосипеді такої температури досягти неможливо, адже ротор розігрівається на довгих швидкісних спусках десь до 230°С, тож ротор карбоно-керамічних гальм може прослужити багато років. Витратним матеріалом в такому випадку стає лише колодка. В карбоно-карбонових гальмах стирається і ротор, і колодка.
 
Тепер повернемось до компанії Alpha. Входячи на ринок з інноваційним продуктом не можна додавати до своїх високих заяв фото з ротором, прикріпленим до втулки трьома з шести болтів. Колесо заспицьоване 14 спицями з 32. Це не викликає довіри. Як і фото самого ротора, в складі якого немає заявленої кераміки. Карбоно-керамічний ротор виглядає вкрай інакше.

Схожі статті

Нова амортизаційна вилка
Shimano оновила лінійку Sora та офіційно анонсувала Metrea
Поповнення в модельному ряду: новий Trek Domane.

Прокоментувати статтю