Ім'я Кларка Кента скоріш за все натякає вам про прихованого супергероя, а насправді воно виникло, коли Пет Кларк та Дін Кент поєднали свої прізвища, коли відкрили свою фірму в 1989 році.
 
Сталь тоді ще була "реальною" (мантра "steel is real" красно звучить на англійській мові, але не перекладається так гарно ні на яку іншу, на жаль — прим. Technician), і не використовувалась хіпстерами в стилі "мені пофіг, що там в тебе", як зараз (ось тут я готовий задушити автора статті широченною камерою під 5-дюймову шину — прим. Technician), Clark-Kent виробляли більшість своїх шосейних і гірських велосипедів зі сталі. Титан використовувався в топових моделях. Всі рами були плодом праці п'ятьох зварювальників, коли компанія з Колорадо була на вершині популярності. Ті екземпляри, що були зроблені майстрами Доном Херром та Іво Вінклареком, на сьогоднішній день стали предметом колекціонування і дуже високо ціняться. Олімпійський золотий медаліст Алексі Греваль був одним з найвідоміших користувачів їхніх рам на початку 1990х, Херр і Вінкларек навіть зварювали шосейні та гірські рами для Грега ЛеМонда, поки велосипеди під його брендом не перейшли під крила Litespeed та потім Trek.


 
Плітки вказують на згоду почати виробництво рам для іншого бренду як одну з причин зникнення ім'я Clark-Kent в середині 1990х. Іншою був аутсорсінг виробництва, який був нижче того, за що компанія набула популярності в свої найкращі роки. Перед своєю смертю Clark-Kent розробила амортизовану вилку, яка по ліцензії перейшла до компанії Scott (пізніше їй дали ім'я Unishock), а також в 1993 році перегорнуту амортизовану вилку, яка хизувалась широкими дропаутами і отворами під каліпер для дискового гальма.
 
Задовго до закриття дверей, найкращий майстер фірми Clark-Kent Дон Херр створив два неймовірних фетбайки. Той, який ви зараз бачите на фотографіях був створений десь в 1991 році і зараз знаходиться в музеї The Pro's Closet's в Боулдері, штат Колорадо. Також стверджується, що це єдиний цілий екземпляр, що робить його важливим елементом історії. Хоча історія фірми добре відома і її смерть скрупульозно задокументована, казку про їхній дикий фетбайк все одно складно поєднати по дріб'язкам воєдино.


 
Ось те небагате, що ми знаємо про нього.
 
Екстремальні умови часто народжують екстремальні машини — саме такими були перегони Iditabike, 1000-мильний заїзд, в якому велосипедисти їхали через вкриту снігом зону тундри Аляски.  Учасники шукали кращий інструмент для цієї роботи, яку звичайний гірський велосипед виконував погано. Тож, вітаємо появу перших фетбайків!


 
Справжні мега-широкі ободи з'являться ще не скоро, тому маленькі виробники рам і компонентів імпровізували, поєднуючи одразу два ободи, іноді навіть три і встановлювали відповідну кількість покришок, щоб розширити пляму контакту з поверхнею, яка утримає велосипед і його райдера від розрізання снігу, немов ножем, дозволяючи не втрачати швидкість і контроль над керуванням.


 
Фетбайк Clark-Kent робив саме це, маючи по два зістиковані та зварені ободи, заспицьовані до однієї втулки у дивний спосіб: пропускаючи по одному отвору на сторону. Було встановлено чотири покришки Fisher FatTrax — дві спереду, дві позаду (монтаж покришок сам по собі був ще тим процесом...) і кожна покришка має свою індивідуальну камеру. Один велосипед, чотири ободи, чотири покришки і чотири камери. І мабуть багато дивних поглядів від інших райдерів.


Пір'я розширені, щоб помістилась щонайменш чотиридюймова комбінація покришок. Проблеми з чейнлайном робили неможливим встановлення, семишвидкісної трансмісії Shimano XT, що була в наявності в ті часи, тож використовувалась 5-швидкісна тріщітка, а ось передній тріпл з широким діапазоном передач і мініатюрною малою зіркою, гарантував, що на велосипеді можна впевнено рухатись, коли зі всіма пожитками його вага складає майже 23 кг. Звучить весело, чи не так?


 
Пройшло 24 роки відтоді, коли Херр зварив перший фетбайк. Сказати, що все трохи змінилось — це нічого не сказати. Зараз ти можеш купити фет-двоподвіс, в якому використовуються найгарячіші технологічні новинки, навіть карбонову модель з карбоновою вилкою і карбоновими ободами, який важить 9 кг, або навіть менше. Але всі вони знаходяться в тіні машин, таких як фет Clark-Kent, які перевіряли широту фантазії фреймбілдерів в той час, коли нічого подібного не існувало.

Source.

Схожі статті

Решорінг — аутсорсінг навпаки

Прокоментувати статтю