Мішель МакГі (MichelleMcGagh) 10 років працювала фінансовим журналістом, але при цьому їй насилу вдавалося правильно планувати свій бюджет. Вона вважала, що це не зовсім чесно - розповідати людям, як економити, але при цьому витрачати гроші на різні дурниці.

Тоді вона вирішила провести експеримент і протягом року купувати тільки найнеобхідніше. Вона обходилася малим: носила те, що вже лежало в шафі, їздила на велосипеді, їла тільки просту домашню їжу. І зуміла заощадити цілих $ 23 000. Погодьтеся, це більш ніж пристойна сума.

Про свій досвід Мішель розповідала в блозі у виданні TheGuardian.

 Я помітила, що витрачаю просто купу грошей на речі, далеко не першої необхідності: посиденьки в барі, гарний одяг, кава на винос та інше. При цьому у мене була іпотека та інші обтяжливі витрати.

Я була залучена у світ вічного споживання, вірила рекламі, і мені здавалося, що, тільки витративши гроші, я зможу стати щасливішою. Я втомилася від того, що гроші витікають крізь пальці. І тоді вирішила перетрусити все своє старе життя і поміняти звички, відмовившись на рік від усього, крім найнеобхіднішого.

Які витрати я залишила:

  • Іпотека, комунальні послуги, страхування здоров'я, допомога батькам, внески на благодійність, інтернет і стільниковий телефон. На це йшло менше $ 2 000 на місяць.
  • Косметичні засоби першої необхідності: шампунь, зубна паста, дезодорант і т.п. Миючі засоби для дому. Витрати на продукти, потрібні для приготування домашньої їжі. На все це ми з чоловіком виділили дуже скромні $ 35 в тиждень.

Від чого відмовилася:

  • Розваги і задоволення: походи в кіно, посиденьки в пабах і ресторанах, їжа на винос, каву в кав'ярнях, подорожі у відпустці. Будь-які ласощі і делікатеси з супермаркетів.
  • Витрати на фітнес-центр.
  • Новий одяг, парфуми, декоративна косметика, стрижка у перукаря.
  • Витрати на транспорт - таксі, квитки на автобус, метро та ін.

 

Замість усього цього я почала:

  • Скрізь їздити на велосипеді - на роботу, на зустрічі і навіть за місто.
  • Влаштовувати пікніки в парках, подорожувати з наметом, шукати безкоштовні виставки та концерти.
  • Їсти найпростішу домашню їжу, уникала навіть шоколадок.
  • Тренуватися вдома (втім, щоденна їзда на велосипеді заміняла більшу частину тренувань).

За цей рік я навчилася більш ефективно витрачати гроші на їжу: я планую заздалегідь обіди і вечері, і я сама навчилася пекти. І якщо раніше я зовсім не вміла готувати, то тепер роблю це цілком непогано.

Я не стану прикидатися, що це було легко. Особливо в перші місяці, коли я намагалася жити старим життям, але без грошей. Іноді я хотіла кинути все і забутися в шаленому шопінгу, напитися в барі або просто купити квиток на автобус замість того, щоб в вітряний день знову влазити на свій велосипед.

Зате я зрозуміла важливу річ: щоб отримувати задоволення і розважатися, не обов'язково кожен раз діставати гаманець.

  • Я побувала на багатьох безкоштовних концертах і фестивалях, вивчила всі парки навколо, взяла участь в купі вуличних спортивних заходів. Я відвідала стільки виставок, як ніколи раніше.
  • У відпустці ми з чоловіком на велосипедах проїхали по узбережжю Саффолка і Норфолка і ночували в наметах. Якби не мій експеримент, я б ніколи на таке не зважилася. А тепер я чекаю не дочекаюся, щоб це повторити.

 

Були й інші мінуси, звичайно. Мені бракувало нових комедій і блокбастерів в кіно і посиденьок в друзями в кафе. Без перукаря моя зачіска стала просто божевільною. Ще були незручні моменти, коли нас звали в гості, а ми приходили з порожніми руками - ми не дозволяли собі купити пляшку вина. Зате в подяку за вечерю та обіди я перемила у своїх друзів гори посуду.

5 речей, яких мені дійсно не вистачало:

  • Справжній каррі. Я освоїла готування, але мій каррі далекий від досконалості.
  • Живі квіти. Я усвідомила, наскільки мені не вистачає кольорів, коли друзі прислали мені букети на день народження. Я їх просто обожнюю.
  • Зволожуючий крем. Я не включила його в список необхідних речей і це була велика помилка - моє обличчя страшно обвітрилося.
  • Парфуми. З ними б я більше відчувала себе людиною. Адже мені доводилося весь час ходити у всіх цих трениках і кросівках, оскільки я їздила на велосипеді.
  • Автобус був би до речі в дощ і вітер і особливо перед важливими зустрічами, де так хотілося мати гарний вигляд.

 За рік мені вдалося, на перший погляд, неможливе: я заощадила $ 23 000 і достроково погасила частину своєї іпотеки. І це таке щастя! Адже раніше я думала, що це ярмо повисло у мене на шиї ще на 25 років, а тепер я розумію, що зможу виплатити її набагато раніше. Звичайно, я більше не буду так екстремально заощаджувати, але тепер я знаю, що здатна відмовитися багато від чого.

Мені часто говорили в минулому році: «Сперечаємося, ти страшенно сумуєш за шопінгом?» Насправді ні. Я зрозуміла, що мені не потрібні модні шмотки, на які я раніше витрачала купу грошей. Хороші джинси, трохи парфумів і стрижка - ось все, що мені потрібно.

І як тільки мій експеримент закінчився, я не побігла по магазинах. Я зробила ось що: пригостила друзів і родину пивом в барі, щоб подякувати за підтримку, і купила квиток на літак в Ірландію, де живе мій дідусь.

 Найголовніший підсумок року для мене - я стала більш відкритою для пригод і знайомств. Я навчилася говорити «так» всьому новому. І ще зрозуміла, як мало мені потрібно для щастя.

 

За матерілами TheGuardian

 

Схожі статті

Як уникнути зневоднення під час велопокатеньок. Три простих правила.
Найдорожчі велосипеди світу
В Італії будуть платити за поїздки на велосипеді - 25 євро в місяць.

Прокоментувати статтю