Ніхто не ідеальний. Для більшості з нас характерні наявність невеличких тілесних недоліків, які ми були б раді виправити, та маленьких хитрощів, які мі хотіли з собою зробити.

Частіше за все ми, звичайно, здатні закрити очі на наші слабкі місця. Проте, коли ми стрибаємо на байку вдягнені в лайкру, це зовсім інша справа, та речі можуть виглядати під значно гіршим кутом. Сховатися ніде. Це тільки ти, лайкра та велосипед проти всього навколишнього світу, який може бути досить небезпечним – особливо якщо в тебе є протипоказання чи знервованість. 

Додатковий шар мускулів, який може бути непомітним під мішкуватою футболкою тепер виглядає як запасна авто гума, обгорнена навколо твого тіла?
Сонце завжди гарне під час відпустки, проте воно здатне завдати більше шкоди ніж користі під час їзди на велосипеді?
Великі жіночі груди надзвичайно підходить до бікіні на пляжі, проте коли ви виїхали на байку, раптом стає зрозумілим, що це те, без чого можна було б і обійтись?
І чи відчуття поколювання та оніміння в твоїх велотрусах слід дійсно сприймати як підставу для занепокоєння?

Якими б не здавались великими всі ці проблеми, вони здатні дати вам можливість прокинутись або не спати вночі, утримуючи від велосипеду; більше не має потреби турбуватись. Ми тут аби допомогти вам. Отже, ми збираємось висвітити деякі найбільш поширені проблеми, та довести, що всі ці моменти легко подолати, і вони не мають стримувати вас від комфортного катання на велосипеді.

Почнемо з самого низу …

Підсідельні рани – біль в задній точці.

Підсідельні рани мають одну мету в житті. Це зробити час вашого катання на велосипеді якомога коротшим – саме те, що не побажаєш навіть своєму ворогові! Ці рани зазвичай дуже незручні, болючі та в деяких випадках можуть призводити до хвороб.

Лише серед трьох точок контакту тіла з велосипедом (інші дві – це руки та ноги), ви більше ніде не знайдете такого болючого місця, а ідея розповідати про такі проблеми своїм велосипедним фоловерам або друзям може виявитися досить делікатною. Ще складніше буде показати ці рани!

Найгірша річ, коли така неприємність вже загніздилась поміж ваших ніг, це проігнорувати її. Варто не лише не робити вигляд, що там нічого немає, але й полишити надії, що все це зникне само собою.

Якщо нічого не робити, те що починалося з невеличкого дискомфорту, може перетворитись на інфекції та змусити вас надовго відмовитись від велосипеду взагалі.

На щастя, існує декілька способів запобігти виникнення підсідельних ран:

  • Беріть паузи. Коли ви починаєте почувати деякий дискомфорт, або вже утворення набряків, це час припинити катання. Їзда при вже сформованих ранах може призвести до розвитку інфекцій та ризику поширення уразненої поверхні тіла.
  • Мийтеся. Здоровий глузд, люди! Фурункули люблять теплі, парні середовища, і немає нічого кращого для них аніж ваша проміжність одразу після катання. Мийтеся до та після катання, і будьте певні, що тіло витерте насухо.
  • Одяг. Купуйте високоякісну пару шорт з добре вшитими памперсами. Ніколи не вдягайте нижню білизну під свої велошорти. Жінкам необхідно вибрати цільні шорти без шву по середній лініі.

Незручне оніміння

Якщо ви хоча б один раз каталися на велосипеді, на що ми дуже сподіваємось, шанси того, що ви відчували поколювання або оніміння в ногах наприкінці покатушки досить високі. Проте, не слід відчаюватись. Це ще не кінець світу!

Сидіння на велосипеді довгий проміжок часу чинить високий тиск на промежину – область поміж статевих органів та анусу – оскільки саме це місце має в собі неймовірне скупчення нервів та кровоносних судин.

Надмірний тиск в цій зоні шкодить нервам та тимчасово ускладнює кровотік, що спричиняє поколювання в ногах та в деяких випадках оніміння в області статевого органу.

Та нажаль, саме великі хлопці (з значною масою тіла) мають підвищені шанси розвитку оніміння. Конструкція сидіння лише підкреслює цей факт.

Гарні новини в тому, що до того як проблема стає серйозною, будь-який райдер матиме попереджуючі симптоми. Отже, поки не почався дзвін у вухах, ви в нормі. Проте, коли такий день настане, згадайте про ці поради, і вони допоможуть впоратися з проблемою:

  • Візьміть паузу в катанні, або спробуйте збільшити кількість часу не в сідлі.
  • Використовуйте сідло з вирізаною центральною секцією для зменшення тиску.
  • Під час поїздок змінюйте свою позицію вперед та назад.
  • Перевіряйте висоту сідла та кут нахилу. Експериментування допоможе вам знайти найоптимальнішу позицію для зменшення тиску.

Топова порада
Уникайте дуже м’яких сідел. Фактичне відчуття тиску та оніміння при катанні з утопленою задньою точкою буде значно більше.

Газова паніка

По-перше, якщо ви почуєте, що хтось каже, що він ніколи не випускає гази, він ще більший вигадник за Піноккіо!

Випускання газів, продування, пердьож, брючні труби, вітряний сироп, або як вам більше завгодно їх називати, це природно, і не треба дивуватися – в середньому людина утворює близько пів літри газу на день, що виводиться приблизно в 14 підходів. 

Так, це неприємно, особливо якщо це трапляється з попутним вітром перед чиїмось носом, проте це дещо, що досить далеко від твого контролю. І не зважаючи на те, що думають люди, ніякі вправи не допоможуть вам робити це більше або менше.

Наша головна порада це просто робити це, ігнорувати та звикнути до такої властивості людини. І якщо найгірший випадок трапиться, можливо нахабне заперечення буде найкращим курсом виправдання.

Проте, переконайтесь, що це просто вітер. Більш енергійний реліз може буде й важко приховати!

Надмірне потовиділення: запах успіху?

Так само як і з вітром, це не досить приємно. Проте, це знов не підвладно нашому контролю. Погляньте на своє тіло як на мотор автівки. Тепер, що трапляється, коли в радіаторі немає води? Машина перегрівається, дим та пар наповнюють салон і ви змушені зупинитись. Те саме відчуває й людське тіло.

Фактично, навіть в більшій мірі. Якщо ви не потієте, це може призвести до серйозних проблем. Цей процес регулює температуру тіла, і при надмірній дегідрації, потовиділення буде зменшуватись, залишаючи вас без захисту від теплового удару – який може бути фатальним в довгостроковій перспективі.

Тому не дивуйтесь своєму потовиділенню. Єдина річ, якої треба піклуватись, це чи достатньо рідини на вашому байку для поповнення запасу, який ви втрачаєте під час катання.

І перш ніж ви це скажете, піт сам по собі не пахне – фактично він без запаху. Це бактерії на вашій шкірі, як, наприклад, всередині взуття, що спричиняють неприємний запах.

Потовиділення це те, що кожна людська істота дуже потребує, і, чи вам відомо, воно не тільки утримує тіло охолодженим, проте здорові люди потіють більше?

Отже, не звертайте уваги, коли хто-небудь буде звинувачувати вас в потовиділенні або дивних запахах після напружених тренувань.

Незручності з великими грудьми.

Для деяких хлопців досить важко уявити, що це може бути проблемою. Проте, для жінки з великим розміром, це може бути значним болем та дискомфортом при катанні на байку.

Фактично, в деяких суворих випадках, це може спричинити стрес в плечах та шиї, та підвищити ризик деформації хребта і вплинути на статуру.

Велосипедний спорт сам по собі викликає деякий стрес для тіла, по більшій мірі в нижній частині спини та шиї. А тепер уявіть ще й зайву вагу, що тягне вашу грудь до низу – стрес буде значно збільшено.

Для подолання цієї проблеми багато докторів рекомендують купувати компресійні бюстгальтери або спортивні топи які спеціально розроблені для розподілення ваги великих грудей по більшій частині поверхні тіла, тим самим, знижуючи деформації та покращуючи загальне позиціонування грудей.

Наша колега Ребекка Чарльтон підпадає під дану категорію та розповідає про свої почуття, як це, бути серед такої меншості:

«Дивлячись на декольте більшості велосипедисток, це дійсно, не  є нормою. Наші про- чоловічі ідоли звичайно не показують свою грудь, та невеликі розміри здаються бажаними для професійних райдерів, обох категорій, чоловічої та жіночої.»

«Великі груди презентабельні, та можуть надати відчуття, що ви не вписуєтесь в велосипедне братство.»

«По-перше, груди взагалі ніяк не корелюють з аеропозицією»

«По-друге, лише провітрюючи свій джерсі ви вже можете виглядати розбещеною. Повні блискавки це надзвичайна технічна розробка, проте блискавично зазиваючі частини тіла та захоплення глядачів не зовсім те, чим хочеться хвалитися після того як ти сходиш з велосипеду.»

«Отже, навчаєшся деяким хитрощам, коли добре зроблений спортивний топ разом із базовим шаром одягу під шию створюють більш атлетичний силует та надають ілюзію трохи менших грудей».

«Хороший одяг дійсно добре допомагає, і не дивлячись на те, що він дорожчий, він значно полегшить катання на велосипеді, та надасть відчуття, що ви катаєтесь не з якоюсь певною метою, якщо ви розумієте про що я. Їзда аби як та розпусні експозиції це не ваша ціль!»

Запах ніг

Незалежно від того, наскільки сильно ви намагаєтесь, ваш ніс ніколи не звикне до запаху ніг, і це дійсно може дратувати – після тривалої їзди зняти ваші велосипедні туфлі та відчути теплий, пронизуючий аромат розпливаючийся по повітрю.

Бромгідроз це офіційна назва хронічного неприємного запаху ніг, причиною цього захворювання є неправильне функціонування потових залоз.

Ці потові залози складаються в основному з двох типів, а саме, екзокринні та апокринні залози. Екзокринні покривають все тіло повністю та допомагають охолодженню завдяки потовиділенню.

Водночас апокринні залози, які більш концентровані в зонах ніг та рук, не залучені до механізму потового охолодження та винні в утворенні неприємного запаху. І якщо змішати ці апокринні виділення з нормальною бактеріальною флорою шкіри, в результаті отримуємо сльозоточивий запах.

На щастя, вам не потрібно бути лікарем для розпізнання симптомів бромгідрозу. Якщо ваші ноги смердять, та запах не вивітрюється, ви стали жертвою – хоча, це не завжди є результатом потіння ніг після тренувань або їх забруднення.

Ключ до подолання цієї проблеми – зберігати ноги сухими. Після їзди обов’язково добре вимийте свої ноги та просушіть. Відповідно до досліджень, мікроорганізми, що спричиняють неприємний запах ніг розвиваються на вологих поверхнях.

Отже, вдягаєте чисті носки, купуйте добре вентильоване взуття та якщо ваші велосипедні туфлі раптово стали вологими, їх терміново необхідно прочистити та висушити. Якщо це неможливо зробити до наступного виїзду, вдягайте інші!

Топова порада
Нога атлета дуже вразлива до вологолюбивого грибку, що розвивається поміж пальців. Отже, тримайте свої ноги максимально сухими наскільки це можливо.

Почуваєтесь палаючим?

Здається, більшість з нас катається на вулиці. Існує багато загроз для довготривалого знаходження надворі, проте одна з найнебезпечніших, про яку ми постійно забуваємо, це сонце. Навіть при хмарних днях рівень ультрафіолетового випромінювання дуже високий і небезпечний для людини.

І хоча це може бути дуже заманливим назбирати якомога більше сонця під час поїздки на велосипеді, отримати засмагливі руки та ноги, реальність з опіками та пузирями на шкірі після прийняття душу відома ймовірно багатьом райдерам.

Це призводить не тільки до незручностей та зайвих ліній засмаги, але й до передчасного старіння і в самому гіршому випадку, можливості появи раку – сонячні опіки подвоюють ризик розвитку раку шкіри.

Сонячний опік це такий самий опік як будь-який інший. Він утворюється протягом чотирьох – восьми годин після перебування на сонці, отже якщо ви вже почуваєте щось подібне під час катання, необхідно терміново прийняти міри. Прості заходи по охолодженню та зволоженню шкіри можуть допомогти облегшити симптоми.

Проте, профілактика сонячних опіків, як і багатьох подібних захворювань, набагато ефективніша за лікування, і є дуже важливим для велосипедиста регулярно користуватись захисним кремом від сонця з високим показником SPF протягом всього часу перебування на сонці. Найбільш вразлива зона у жінок для отримання меланоми (найбільш небезпечний тип раку шкіри) це ноги, отже, будьте певні в тому, що ви добре захистили всі частини свого тіла.

Навіть з ліберальним нанесенням крему від сонця, більшість з нас закінчує типовою засмагою велосипедиста.

Топова порада: Придбайте крем для штучної засмаги! ОК, ви можете втратити трохи почуття власної гідності (особливо якщо ви хлопець), проте ви втратите ще більше коли топлес ваші руки будуть більш коричневі ніж бронза Адоніса а ваш торс буде біліший за пінту молока!

Схожі статті

Велосипедні педалі Wellgo
Велосипедні рами Kellys 2015 вже у продажу!
У Данії існують велосипедні майданчики для дітей!

Прокоментувати статтю