Мер Лондону Садік Хан пропонує витратити £770 000 000 на велосипедну інфраструктуру.



Пропозиція мера інвестувати в велоінфраструктуру нагадує ініціативи, запроваджені в Нідерландах та в Данії.

Мер Лондону Садік Хан пообіцяв витратити £770 000 000 на велосипедну інфраструктуру за період свого правління в місті. Він каже, що хоче зробити велосипедний транспорт безпечним і очевидним вибором для жителів Лондону.

Існує думка, що Хан не настільки послідовний у своїх обіцянках, як його попередник Борис Джонсон, в питанні відкриття нових веломаршрутів і також зростаюче занепокоєння забрудненим повітрям в Лондоні змушують офіс Хана запровадити проект, направлений на зростання велосипедистів.

Витрати складуть по 17 фунтів стерлінгів на людину із розрахунку на рік, що дорівнює рівню витрат в Нідерландах та Данії.

Серед пропозицій є два великих велошосе, відокремлених від автомобільних доріг бетонними огорожами, які мають окреме освітлення. Перші такі маршрути були зроблені ще при Джонсоні і вже доказали свою популярність.

Як кажуть в прес-службі мерії, велошосе №4 буде прокладено від Тауерського мосту до Гринвічу в південно-східній частині міста, а велошосе №9 планують прокласти з Олімпії до Хаунслоу на заході міста.

Витрати на розвиток велоструктури, які складають 5,5% від загального транспортного бюджету міста, також покривають витрати на проекти, заплановані попередником Хана Джонсоном.
Будуть реалізовані так звані райони "міні-Голандія" в передмістях Лондона, які зменшать трафік на тихих вулицях і запровадять дюжину спокійних маршрутів на вулицях другорядних.

Хан сказав, що намагається реалізувати свою обіцянку стати "найвелосипеднішим" мером, який взагалі колись керував містом. Він зазначив, що з рекордним бюджетом, виділеним на розвиток велоінфраструктури в Лондоні, мерія продовжить працювати над розробкою і запровадженням проектів, які зроблять пересування велосипедом безпечним і очевидним вибором лондонців будь-якого віку і роду діяльності.

Лондон стане своєрідним експериментальним центром втілення ідеї відмови від автомобіля як основного виду транспорту в міському оточенні. Хоча загальна кількість велосипедистів в Великобританії суттєво не змінюється, в самому Лондоні в останні роки стався справжній веловибух, особливо завдяки появі відокремлених велодоріжок.

Статистика, яку оприлюднили на минулому тижні, показала, що трафік на двох головних велошосе з півночі на південь і зі сходу на захід виріс на 55% за 6 місяців. В час пік велосипедисти складають переважну більшість всього трафіку в оба напрямки, як показують статистичні викладки.

Хана критикували за повільний розвиток інфраструктури, а ще він отримав порцію критики з боку таксистів за те, що велотрафік спричиняє пробки.

Об'ява профінансувати цей зухвалий проект отримала підтримку серед велосипедистів, включаючи London Cycling Campaign. Ашок Сінха, голова цієї організації, сказав, що бажання проінвестувати проект показує серйозність намірів мера збільшити кількість відокремлених велодоріжок втричі, перебудувати найнебезпечніші перехрестя і зробити житлові масиви зручними для піших та велосипедних прогулянок — це допоможе Лондону стати кращим, зеленішим, здоровішим і зменшити трафік в місті.

Однак, Ендрю Джилліген, уповноважений по велосипедним ініціативам за часи Джонсона, який вже раніше критикував Хана за відстрочки, каже, що гроші не будуть витрачені до тих пір, поки Хан не почне робити хоч щось.

— До цього моменту ми рухались в зворотньому напрямку, всі реально робочі схеми були відхилені або їх реалізація затягується. Сьогоднішній прес-реліз не показав жодного наміру приступити до рішучих дій по початку будівництва велодоріжок окрім маршруту з півночі на південь, про продовження якого казали раніше. Мова йде лише про 800 метрів відокремленої велодоріжки. З відміною будівництва маршруту по Уествей та А40, загальна кількість запланованих велодоріжок зменшилася на 7 кілометрів, — сказав Джилліген.

Він також висловив сумнів, що плани по будівництву двох великих шосе до центру міста будуть колись реалізовані.

Схожі статті

Вітаємо з Днем Перемоги!
21 серпня в м. Рахів відбудеться гірський веломарафон "Стежками Опришків"
Супервелосипед від Aston Martin

Прокоментувати статтю