Подорож на велосипеді: 3 перевірених способа комфортної велоподорожі.



Міські велопокатеньки - завжди чудовий спосіб корисно розважитись, не переймаючись зборами чи підготовкою. Достатня кількість кафе та майстерень забезпечать і вас, і ваш велосипед всім необхідним, а прогнози погоди на добу завчасно повідомлять про можливі опади чи спеку.

Подорож на велосипеді: 3 перевірених способа комфортної велоподорожі.

 

 

 Як подорожувати на велосипеді

 

Зовсім інша справа, коли у відпустку ви збираєтесь в досить тривалий велопохід. 

Навіть не відходячи далеко від зони впливу міських інфраструктур, потрібно мати з собою:

  •  змінний одяг, 
  •  засоби гігієни, 
  •  запас харчів, 
  •  аптечку, 
  •  інструмент, 
  •  інше спорядження, кількість якого може значно відрізнятись в залежності від виду походу, довжини маршруту, кількості часу та рівня підготовки туриста (це і намет, спальник, пальник)

 

Звісно, всі ці речі потрібно у щось пакувати. Тому розглянемо три найпоширеніші способи перевезення речей у велопоході, а саме: 

3 перевірених способа комфортної велоподорожі.

 

Кожен з цих варіантів має і переваги, і власні недоліки, які потрібно враховувати при підготовці велопоходу.

 

Велорюкзак: переваги та недоліки

Найпростіший спосіб перевезення запасів та спорядження, але й найбільш обмежений. У той час, коли туристичні рюкзаки для піших походів розраховані на завантаження кількох десятків кілограмів без особливого дискомфорту для носія, на велосипеді ви можете взяти на плечі максимум денний запас харчів. Вся справа в людській анатомії. Під час ходьби основна частка навантаження від рюкзака припадає на ноги, особливо коли він добре збалансований та підігнаний під носія. Ноги також беруть на себе роль амортизатора.

 

Цілком інша ситуація, коли доводиться з рюкзаком їхати на велосипеді.  Посадка на сідлі переносить точку опори з ніг на таз, і все навантаження від рюкзака припадає на хребет. Особливо, коли дорога далека від ідеальної - тоді спинним хребцям доводиться також виконувати роль амортизатора для всіх тих кілограмів на спині. Крім значного дискомфорту та втомливості таке становище дуже небезбечне можливими травмами чи зрушенням хребців.

велорюкзак купити в інтернет-магазині

Саме тому заплічні рюкзаки для велосипеда мають анатомічний крій, аеродинамічний дизайн і досить невеликий об'єм, якого достатньо для розміщення гідратора, дощовика чи віндстопера, чого цілком досить для гарної покатеньки за місто, проте критично мало для справжнього велопоходу.

велорюкзак купити в інтернет-магазині

 

 

Велобаул: велоштани для подорожі.

Варіант ідеальний і для тривалих велопоходів, з перетином кліматичних зон та значним віддаленням від населених місць, і для новачків у велотуризмі, які ще не визначили власний стиль та граничний список дійсно необхідних речей. 

 

Велобаул - також відомий як "велоштани", або навіть "велорюкзак" - це сумка спеціального покрою, пристосована для перевезення на велосипедному багажнику значної кількості речей. Матеріал для велобаула обирається, як правило, цупкий і практичний, часто з водонепроникними властивостями для захисту речей від опадів, а об'єм може коливатись в межах 70 літрів чи більше. 

 

В залежності від конструкції велобаул може мати одну спільну порожнину для всіх речей з доступом через горловину, або кілька відокремлених, з власними застіжками, та значну кількість зовнішніх кишень і ремінців; може комплектуватись рейнкавером - захисним чохлом-дощовиком, мати лямки для перенесення на плечах. Незалежно від конструкції, всі велобаули оснащуються достатньою кількістю світловідбиваючих елементів.

Велобаул: велоштани для подорожі купити в інтернет-магазині

 

Єдиним суттєвим недоліком велобаула вважається нерівномірне розподілення ваги, і особливо помітно це стає при значному завантаженні. Дійсно, коли центр рівноваги зміщується назад, відчувається певний дискомфорт у керуванні велосипедом, але тільки спочатку. Згодом тіло звикає до нових умов, і відчуття дискомфорту зникає. 

велобаул купити в інтернет-магазині

 

Крім того, існують велобаули для кріплення на передній багажник - так можна більш рівномірно розподілити вагу. Але не варто забувати, що значне завантаження переднього колеса помітно збільшує інерційність кермування, погіршує маневреність, що може бути досить небезпечно на дорогах. А також, не всі конструкції велосипедів дозволяють встановити передній багажник. А якщо Ви маєте двопідвіс, то й задній багажник може стати проблемою. В такому разі рекомендуємо звернути увагу на ще один спосіб перевезення багажу велосипедом.

 

Байкпакінг: різновиди та способи кріплення. 

 

Цей спосіб набув широкого поширення відносно недавно, хоч відомий ще з минулого століття. Він полягає в рівномірному розподіленні вантажу по силуету велосипеда в декількох окремих сумках відносно невеликих розмірів.

 

Як і велобаул, якісні сумки для байкпакінгу шиють з міцних матеріалів - наприклад, з кордури, а розраховані на значний спротив опадам виготовляються з полімерних матеріалів шляхом зварювання швів.

Завдяки тому, що елементи байкпакінга кріпляться до окремих вузлів велосипеда - керма, підседельної труби, рами чи ніг вилки - цей варіант однаково добре підходить для велосипедів з амортизацією і без, і не потребує встановлення багажників. Та через досить обмежений об'єм сумок, в багатоденних походах може завдати певних труднощів туристам, які ще не мають достатньо досвіду, щоб чітко окреслити список мінімально необхідних речей. 

 

Байкпакінг: різновиди та способи кріплення.

Найбільш технологічний, цей спосіб вимагає й технологічного підходу до організації подорожі: компактні пальники, легкі намети, сублімовані харчі тощо. Також потрібно пам'ятати, що в разі розвантаження велосипеда, ви отримаєте не один велобаул, а три, п'ять чи більше окремих сумок. Все це треба враховувати, плануючи відпустку.

 

Якщо Ви досвідчений велотурист, чітко знаєте, що потрібно брати в дорогу, а що краще залишити вдома, не боїтесь дорожніх несподіванок, хочете їхати швидко, комфортно й далеко, і ще не пробували байкпакінг - варто спробувати.

 

А новачкам такий стиль цілком підійде для походів вихідного дня, нетривалих велоподорожей та просто фанових покатух на пікнік. Якісний байкпакінг завжди виглядає стильно й круто.



Схожі статті

"Зламати ногу".
69-річний велосипедист прямує з Англії до Нової Зеландії.
Надходження рукавичок ONRIDE

Прокоментувати статтю